Nebezpečenstvo premeny demokracie na demokratúru (Aneta Leitmanová)
24 | 12 | 2020 I Aneta Leitmanová

Ak NR SR schváli vládou navrhované prakticky neobmedzené predlžovanie núdzového stavu opakovane do 40 dní (čo je pri ústavnej väčšine vládnych poslancov viac ako pravdepodobné), nastane na Slovensku stav, ktorý pri krajnom uplatňovaní tohto pravidla (čo pri vláde  Igora Matoviča nemožno vylúčiť) sa demokracia začne podobať na demokratúru  – politické riadenie spoločnosti a ekonomiky, v ktorom sa diktatúra mieša s prvkami demokratických foriem.


„Namiesto riešenia problémov ľudí na Slovensku chce vláda zaviesť možnosť opätovného predlžovania núdzového stavu. V žiadnom prípade nesúhlasíme s týmto predlžovaním diktátorských manierov Igora Matoviča. Žiadame, aby sa s koncom tohto roka konečne skončil aj núdzový stav a ľudia prestali byť obmedzovaní na svojich právach a slobodách,“ vyhlásil predseda najsilnejšej opozičnej strany HLAS-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

Ak prejdú v slovenskom parlamente napriek vážnym pripomienkam viacerých odborníkov z radov právnikov, sudcov či prokurátorov, môže sa stať, že dôjde trpezlivosť aj občanom. Mnohí sú už unavení z vlečúcej sa koronavírusovej pandémie a neustále sa meniacich vládnych opatrení, ale ak im ešte niekto začne neobmedzene siahať na ich občianske práva a slobody, či dokonca živobytie, pohár trpezlivosti ľahko pretečie a môžeme sa napriek núdzovému stavu dočkať sociálneho výbuchu hnevu.

Súčasnej vládnej moci nielenže klesajú preferencie u voličov a pomaly sa  musí báť aj hrozby referenda o predčasných voľbách, ale ešte si chce zabetónovať svoje postavenie aj neobmedzeným predlžovaním núdzového stavu pod rúškom boja s pandémiou a faktickým nastolením demokratúry.

To môže byť cestou do pekla…

https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/22/zacal-sa-velky-reset-a-covid-je-perestrojkou-k-novemu-svetovemu-poriadku-valentin-katasonov/