Plánujete kúpiť ojazdené auto? POZOR, toto sú najčastejšie podvody
24 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Väčšina Slovákov nepatrí medzi bohatých a to sa prejavuje aj pri kúpe auta, pretože stále veľa ľudí si kupuje  viac či menej ojazdené vozidlá. Pri tom však často  narazia na rozličných podvodníkov a špekulantov.


Predajcovia starších áut používajú najrozličnejšie triky na to, aby sa podľa možnosti čo najlepšie zbavili svojho štvorkolesového „tátoša“. Webový portál autoviny.sk prináša prehľad najčastejších podvodov s jazdenými autami, na ktoré ľudia stále naletia, ale na ktoré by si mali dávať pozor.
Základné pravidlá


  • Arogantný predávajúci: Ak pri predaji je predajca auta alebo majiteľ autobazára arogantný, auto u neho nekupujte. Ak je nepríjemný už pri predaji naznačuje to, že vás chce ľahko a najmä rád oklamať.

  • Neposkytnutie VIN čísla: Ak vám predávajúci nechce poskytnúť VIN číslo, s najväčšou pravdepodobnosťou má auto, ktoré niečo skrýva, prípadne s ním niečo nie je v poriadku.

  • Ak sa ponáhľa: Najčastejší trik podvodníkov je hra na málo času. Uvedomte si, že jazdené auto je lacnejšie ako nové, ale stále je to pre vás veľká investícia.

  • Ak pri kúpe vymýšľa: Napríklad potrebuje auto ešte dva týždne, ak chce zálohu s tým, že sa vám potom ozve, ak sa nechce stretnúť za denného svetla.


Lákavá ponuka

Má predávajúci pekný model auta s dobrým ročníkom, ktoré má navyše málo najazdených kilometrov a cenu, ktorá je v porovnaní s ostatnými inzerátmi identického auta až o niekoľko tisíc eur nižšia? Pozor! Prvým typom podvodu je rozprávka o aute parkujúcom niekde v Španielsku, Taliansku, ktoré jeho majiteľ potrebuje predať, lebo sa z daného štátu sťahuje. Poskytne papiere, fotografie k tomu, aby ste si ho skontrolovali, preťukli a mohli poslať zálohu. Dokonca vám garantuje, samozrejme, iba v maile, vrátanie peňazí, ak sa vám auto nebude páčiť. Mail je napísaný lámanou angličtinou a jeho cieľom je od vás vymámiť zálohu alebo dokonca celú sumu za vozidlo. Samozrejme, ani auto, ani peniaze už zrejme nikdy neuvidíte.

Druhým štýlom podvodníka je auto, ktoré sa síce nachádza na Slovensku, ba dokonca si ho môžete prísť aj pozrieť. Akurát s tým rozdielom, že kupec bude mať naponáhlo. Samozrejme, poskytne na nahliadnutie technický preukaz, takže si možno nevšimnete, že sa nebavíte s majiteľom auta. V tomto prípade je dôvod predaja väčšinou triviálny - predávajúci našiel ďalšie auto a toto musí predať aby si ho mohol kúpiť. Alebo, ste prvý záujemca, no už čakajú ďalší, a ak nedáte zálohu, alebo nekúpite auto na mieste, tak neskôr už nebude. Ak predajcovi vopred vyplatíte zálohu, alebo auto kúpite, na telefónne číslo majiteľa môžete zabudnúť, nezdvihne vám telefón a nedočkáte sa tak ani žiadneho vrátenia peňazí.

Podvodníci sa na sociálnych sieťach pokúšajú získať čísla kreditných kariet
Podvodníci na sociálnych sieťach znova úradujú. Tentoraz sa od ľudí pokúšajú získať čísla kreditných kariet vydávajúc sa za administrátorov stránky Som idealista na Facebooku a Instagrame. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Lacné zánovné auto

Ďalší trik podvodníkov: Slovenský inzerát, typické slovenské auto, napríklad Škoda Rapid, nemá ani rok, prípadne rok a pol, málo najazdených kilometrov, žiarivý lak a prijateľnú cenu. Trocha nižšiu ako majú iní, lenže nie výrazne. Samozrejme, ak jednáte rýchlo, bude zľava! Zvyčajne je to lacné zánovné auto opravené po havárii. A opäť nemusíte veriť rozprávkam, dobrá kúpa neexistuje. Havarované autá totiž predávajú poisťovne a kupujú ich rôzni garážoví majstri. Oprava je však robená s cieľom zarobiť, vystrelené airbagy nie sú nahradené novými, pod lakom je niekoľko kilogramov gitu a auto bude do dvoch rokov hrdzavé. Väčšina kupujúcich sa namotá na nablýskaný vzhľad a ľahko sa dá oklamať. To, že auto je poškodené zistí jeho nový majiteľ až po kúpe pri návšteve servisu.
Rýchlo kúp! (Je kradnuté)

Dobré auto, dobrý stav a väčšinou aj extrémne nízka cena, tak toto je podobný inzerát ako pri aute s exekúciou. Opäť je tu moment tlačenia na pílu. Rýchly predaj je vítaný, dokonca pri ňom kupujúci získa zľavu z už i tak dobrej ceny. Už samo o sebe by vás toto malo odradiť od kúpy. Pri kontrole takéhoto auta sa snažte skontrolovať si najmä papiere, servisnú knižku a tiež počet kľúčov, ktoré dostanete, identifikačné znaky, VIN číslo nesmie byť prerážané či inak menené. Najlepším znakom je kontrola identifikačných štítkov výroby. Sú na všetkých dôležitých súčastiach bezpečnostných pásov, airbagoch či zospodu krytu motora alebo na spodnej časti sedadiel. Sú to rovnaké identifikačné znaky ako VIN číslo auta a zvyčajne pri kradnutých autách bývajú odstránené bez náhrady. Ale ak nie ste odborník na autá, neuvidíte to, vystríha v závere portál autoviny.sk.

Pozor na podvody: Niektoré e-shopy berú peniaze, ale tovar nepošlú
Slovákov okrádajú ďalší podvodníci. Internetová nákupná galéria v rámci siete e-shopov pôsobí ako obchodník s rôznym sortimentom, ale v skutočnosti chce ľudí len oklamať. Ako sa tomu brániť? Informáciu priniesol technologický portál... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Natália Sollárová