Keď aj Santa má home-office
24 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Digitálne a sentimentálne zároveň, také je vianočné obdobie v čase koronavírusu. Kreatívnym, inovatívnym nápadom sa medze nekladú, píše nemecký magazín Stern.


Zrušené vianočné trhy a predaj vareného vína na námestiach, či povinné nosenie rúškok na tvári. Koronavírus obrátil naruby aj vianočné sviatky. No napriek tomu sa objavilo množstvo výborných nápadov, ako si nadchádzajúce sviatky vychutnať.



Ježisko na telefóne

V nemeckom Norimbergu funguje na internete digitálny adventný kalendár, v rámci ktorého sa dvakrát týždenne telefonicky prihovára Ježiško. Podľa hovorcu mesta volajú aj obyvatelia z iných nemeckých miest, častokrát aj kvôli tomu, aby sa len mohli s niekým porozprávať. K ľudom sa prihovára aj dobrovoľníčka Benigna Munsiová, ktorá v kostýme anjela so zlatými krídlami po iné roky v čase adventu navštevuje centrá pre seniorov, materské školy a nemocnice, a rozdáva darčeky. Tento rok kvôli koronavírusu a opatreniam, ktoré s ním súvisia, sa tiež posadila za telefón, aby sa aspoň takto podelila o predvianočnú atmosféru.


Slováci čoraz menej udržujú trádície. Kultúra Vianoc nám mizne priamo pred očami
Domácu vianočnú výzdobu má v súčasnosti len šesť z desiatich rodín a veľké predvianočné upratovanie sa týka len tretiny ľudí. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Aj Santa má home-office

Koronavírus obmedzil aj prácu Santu. Keďže nemôže chodiť medzi ľudí a rozdávať darčeky, v nemeckm Göttingene prišli s iným nápadom. Santovi možno jednoducho zavolať telefonicky, alebo sa s ním spojiť online. Populárne sú najmä videohovory. Aj Santa má tak home-office. Obkolesený je vianočnou atmosférou plnou farebných svetielok a ozdôb. Online vám rozpovie svoje krátke príbehy.



Online vianočný trh

V Berlíne prišli s online vianočným trhom. Aj keď nie je úplne taký, ako ten skutočný, vypočuť si tu možno množstvo vianočných piesní a pozrieť remeselníkov pripravujúcich rôzne pestré ozdoby, či s trochou fantázie vdýchnuť vôňu pražených mandlí a iných dobrôt. V ponuke je aj varené víno či punč, ale len pre oči, uvariť si ho musíte sami doma.


Prečo zostal Kevin sám doma? Záhadu slávneho filmu rozlúsknu len tí najpozornejší VIANOCE
Ako píše portál Super, film Sám doma je stálicou vianočných programov a nedá sa mu vyhnúť. Útrapy malého Kevina McCallistera, na ktorého rodina v zhone zabudne a na sviatky odletí bez neho, bavia fanúšikov po celom svete. Prečo ale zostal sám... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

Malé vianočné ostrovčeky

Namiesto veľkého vianočného trhu v nemeckom Lüneburgu vymysleli malé „vianočné ostrovčeky“, aby tak podporili aj drobných predajcov. Pred stánkami sa ale musí sedieť za stolmi, ktoré sú od seba v bezpečnej vzdialenosti. Treba tiež mať rúško na tvári.



Rúška s vianočným motívom

Frankfurtské charitatívne združenie zas vyrába rúška na tvár s vianočným motívom. Zhotovujú ich ľudí, ktorí sú už dlhšie nezamestnaní. V online obchode idú na odbyt najmä belasé rúška s anjelikmi v rôznych veľkostiach. Predávajú ale aj iné výrobky spojené s vianočným obdobím, uzatvára  nemecký magazín Stern.


Vianočná koleda džihádistov: „Chladne ich zabite s nenávisťou a zúrivosťou“ (Richard Kemp)
Komentár Richarda Kempa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková