WHO varuje pred nadmerným užívaním antibiotík počas pandémie
23 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala pred nedávnym nárastom kvapavky. Nadmerné užívanie antibiotík počas pandémie Covid-19 by mohlo byť impulzom pre nárast vysoko rezistentnej STI - „super kvapavky“, informuje portál RT.




Aj keď sa nezistilo, že by nejaké antibiotikum bolo účinné v boji proti koronavírusom, v počiatočných štádiách pandémie sa lieky nadmieru podávali.  Cambridgeská štúdia ukázala, že v období marca a apríla ich dostalo viac ako 70 percent pacientov s Covid-19 v USA.

Aj keď sa používajú aj na prevenciu „súbežných infekcií“ v nemocničnom prostredí, vedci zistili, že tieto lieky boli stále nadmerne užívané a hlásili „výrazný nesúlad“ medzi bakteriálnymi súbežnými infekciami a pacientmi, ktorí dostávali antibiotiká.

Nadmerné spoliehanie sa na lieky môže znamenať rozpútanie novej vlny infekcie rezistentnej na antibiotiká, tzv. "super kvapavky" - vytrvalejšej a na lieky odolnej verzii sexuálne prenosných infekcií (STI), uviedol hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie Tarik Jasarevic.

Jozef Banáš sa z Covidu vysmieval, včera ho odviezla sanitka
Jozef Banáš, spisovateľ a otec moderátorky Adely Vinczeovej, patrí medzi najznámejších popierateľov Covidu-19. Včera ho však s týmto ochorením odviezla do nemocnice sanitka. Nakazil sa, pravdepodobne od dcéry. Informoval o tom portál omediach.sk.... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Michal Filek


"Nadmerné užívanie antibiotík v komunite môže podporiť vznik antimikrobiálnej rezistencie pri kvapavke," uviedol zástupca WHO a dodal, že azitromycín, bežné antibiotikum na liečbu respiračných chorôb, sa podávalo nespočetným pacientom s Covid-19 v čase zdravotnej krízy," zdôraznil Jasarevic.

Hovorca WHO tiež poukázal na prerušenie služieb VTI počas pandémie a uviedol: „To znamená, že viac prípadov VTI nie je správne diagnostikovaných a výsledkom je viac ľudí, ktorí sa liečia samy.“

Kevin Cox, výkonný predseda britskej biotechnologickej firmy Biotaspheric Ltd., uviedol, že tento jav by mohol čoskoro spôsobiť, že sa choroba nebude dať liečiť. Upozornil, že sú potrebné „urgentne“ nové prístupy, keď infikovaní prenášajú túto chorobu a „urýchľujú“ jej rezistenciu na lieky.

Testy pre štát nikto obstarať nechce, Sulík ich kúpi napriamo
Ministerstvo hospodárstva SR zrušilo verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od ministerstva zdravotníctva sa ukázalo ako nevykonateľné," informoval prostredníctvom facebooku minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Michal Filek


WHO varovala, že antimikrobiálna rezistencia na kvapavku „sa v posledných rokoch rapídne zvýšila“ a „znížili sa možnosti liečby“, a to ešte pred objavením sa koronavírusu na svetovej scéne koncom minulého roka. Aj keď leví podiel na 90 miliónoch prípadov kvapavky hlásených každoročne na celom svete je zaznamenaných v Afrike, Európa spozorovala tiež nárast choroby.

Podľa najnovších údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb zaznamenala Európa medzi rokmi 2017 a 2018 nárast o 22 percent. USA zaznamenali v rovnakom období menší nárast, asi 5 percent, ukazujú oficiálne čísla.

WHO: Mutácia Covidu objavená vo Veľkej Británii nespôsobí vyššiu úmrtnosť
Svetová zdravotnícka organizácia upokojila situáciu uprostred úzkosti z nového potenciálne „vysoko infekčného“ kmeňa Covid-19, ktorý bol objavený vo Veľkej Británii, pričom uviedla, že sa od ostatných kmeňov koronavírusu až tak nelíši, informuje... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Marek Molnár