Testy pre štát nikto obstarať nechce, Sulík ich kúpi napriamo
23 | 12 | 2020 I Michal Filek

Ministerstvo hospodárstva SR zrušilo verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od ministerstva zdravotníctva sa ukázalo ako nevykonateľné," informoval prostredníctvom facebooku minister hospodárstva Richard Sulík. 


Potvrdila to tiež organizácia Transparency International Slovensko (TIS). "Žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa. Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu - 7. januáru," uviedol Sulík.

TIS na sociálnej sieti napísala, že nákup rýchlotestov sa nevydaril, presne tak, ako predpovedali. "Už pri prečítaní chabého zadania na nákup Covid testov pred 10 dňami sme napísali, že je málo pravdepodobné, aby ich niekto aj splnil. Oproti októbrovému tendru sa totiž na pokyn ministerstva zdravotníctva zvýšili hodnoty, ktoré testy museli splniť z pohľadu účinnosti, na nereálne hodnoty."

Včera (utorok 22. 12.) muselo ministerstvo hospodárstva súťaž zrušiť, lebo nik podmienky nesplnil. "My v Transparency sme boli súčasťou komisie (bez práva hlasovať). Hoci sa pôvodne prihlásilo 60 firiem, a na osobné rokovanie sa ich dostavilo 41, drvivá väčšina firiem ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou. Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie," približuje situáciu TIS.

 

„Stovky ľudí budú umierať len preto, že nemáme nakúpené testy,“ viní Matovič Sulíka
Situácia s koronavírusom na Slovensku sa prudko zhoršila a vláda preto musela prijať radikálnejšie riešenia. Premiér Matovič však za súčasný stav viní aj šéfa rezortu hospodárstva Sulíka. A to kvôli tomu, že nezabezpečil nákup antigénových... Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa neziskovej organizácie sú antigénové testy na trhu stále iba novinkou a neexistuje porovnanie ich kvality. Sulíkovo ministerstvo však mimovládka pochválila za to, že do komisie prizvali odborníkov z rôznych odborov, ktoré prihlásené firmy preverili.

"Okrem nereálne prísnych podmienok na testy bol extrémne krátko nastavený aj termín dodania - tri dni od podpísania zmluvy (pri zmluve z októbra, ktorú podpísali štátne rezervy, to bolo 6 až 18 dní podľa objemu). Tá vyplynula zase zo staršej požiadavky vlády, ktorú zase nepodporila zdĺhavé naťahovanie sa o presnú špecifikáciu medzi rezortami hospodárstva a zdravotníctva..."

TIS konštatuje, že zrušenie súťaže je správne. Keďže však testy akútne potrebujeme, jediným možným krokom je priamy nákup od firmy, ktorá v čo najkratšom čase splní menej prísne, no stále pre kvalitu dostatočné podmienky. A presne na to sa Richard Sulík teraz podujal.






"Aj my sme za to, aby sa slovenský zákon o verejnom obstarávaní pre podobné akútne situácie upravil. To zákonné 16-dňové obdobie na námietky pri súťažiach s viacerými uchádzačmi, kedy nie je možné zmluvu s víťazom podpísať, stavia štát do veľmi nevýhodného postavenia. Usmernenia Európskej komisia pritom nákup za pár dní bez odkladu pripúšťajú. Je absurdné, aby mali firmy trebárs len jeden deň na predloženie ponúk, no ďalších 16 dní na námietky proti výsledku."


Matovič si nedá pokoj ani počas vlastnej nákazy a útočí na Sulíka a Čaputovú
Premiér Igor Matovič síce oddychuje po pozitívnom koronavírusovom teste v domácej karanténe, statusy ale nevynecháva. V jednom znovu útočí nielen na Sulíka, ale opäť aj na prezidentku. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.