Putin podpísal doživotnú imunitu prezidentom
23 | 12 | 2020 I



Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, ktorý bývalým prezidentom krajiny poskytne doživotnú imunitu po ich odchode z funkcie, informuje Guardian.


Návrh zákona, ktorý bol zverejnený v utorok, dáva bývalým prezidentom a ich rodinám imunitu pred stíhaním za trestné činy spáchané počas ich života. Budú tiež oslobodení od výsluchov zo strany polície alebo vyšetrovateľov, ako aj od domových prehliadok alebo zatýkania.


Legislatíva bola súčasťou ústavných zmien schválených toto leto v celonárodnom hlasovaní, ktoré umožňujú 68-ročnému Putinovi zostať prezidentom do roku 2036. Pred prijatím zákona do platnosti boli bývalí prezidenti imúnni voči trestnému stíhaniu iba za zločiny spáchané počas výkonu funkcie. Bývalý prezident teraz môže byť zbavený imunity len v prípade, že bude obvinený z velezrady alebo iných závažných trestných činov a obvinenia potvrdia najvyššie a ústavné súdy.


Ruská armáda bohatšia o najnovšiu verziu protilietadlového raketového systému (video)
Protilietadlový raketový systém Buk-M3 bol zaradený do výzbroje protivzdušnej obrany Ruskej federácie. Rakety sú rozmiestnené v oblasti Altaje, píše sa v správe tlačovej služby ministerstva obrany RF, ktorú zaznamenal portál vpk.name.... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Legislatíva, ktorú Putin podpísal v utorok, navyše udelí bývalým prezidentom doživotné kreslo v jednej z dvoch komôr ruského parlamentu, čo samo o sebe zaručuje imunitu pred stíhaním pri odchode z prezidentského úradu.Minulý mesiac nevybavené návrhy zákonov vyvolali fámy, že dlhoročný ruský vodca plánuje odstúpiť z dôvodu zlého zdravotného stavu. Kremeľ to poprel.


V utorok dolná komora Štátnej dumy prijala legislatívu, ktorá utajuje informácie o zamestnancoch ruského súdneho systému, orgánov činných v trestnom konaní a regulačných a vojenských orgánov. Aby sa návrh zákona stal zákonom, vyžaduje to Putinov podpis. To sa však považuje za formalitu.


Rusko sa chystá natočiť film na obežnej dráhe
Medzinárodná vesmírna stanica by sa mohla premeniť na prvé filmové štúdio na obežnej dráhe, ak sa dokáže zabezpečiť financovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Odohráva sa to deň potom, čo predstaviteľ opozície Alexej Navaľnyj uviedol, že telefonoval údajnému bezpečnostnému agentovi a navádzal ho aby priznal, že Federálna bezpečnostná služba (FSB) sa ho v auguste pokúsila zabiť. Navaľnyj uviedol, že prístup k telefónnemu číslu bezpečnostného agenta získal z uniknutých denníkov a cestovných záznamov. Kremeľský kritik neskôr zverejnil údajnú adresu a telefónne číslo agenta, čo sú kroky, ktoré by sa podľa novo navrhovanej legislatívy stali nezákonnými.


Cichanovská je obvinená z formovania a financovania extrémistickej skupiny v Bielorusku
Bielorusko začalo trestné konanie proti bývalej prezidentskej kandidátke Svetlane Cichanovskej a jej opozičnému hnutiu Koordinačná rada. Jej členovia sú obvinení z vytvorenia extrémistickej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár