Duma schválila návrh, ktorý Putinovi opäť umožní kandidovať za prezidenta
23 | 12 | 2020 I tasr

Ruská Štátna duma na stredajšom plenárnom zasadnutí schválila návrh zákona o zavedení zmien v ústave, čo umožní súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi opäť kandidovať za šéfa Kremľa. Informovala o tom agentúra TASS.


V súlade s dodatkami k ruskej ústave tak môže byť Putin po roku 2024 znovu zvolený za prezidenta Ruskej federácie.
V marci tohto roku Putin podpísal novelu ústavy, ktorá de facto zaisťuje, že prezidentom môže zostať až do roku 2036. Dovtedy podľa "starej" verzie ústavy platilo, že prezidentskú funkciu v Rusku je možné zastávať len dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia, čo by znamenalo, že Putin by ako hlava štátu v roku 2024 skončil.

V novej ústave je toto obmedzenie zachované, ale keďže ide o novelu ústavy, Putinovi sa jeho posledné dve funkčné obdobia anulujú a nebudú sa počítať. Tieto zmeny boli - v podstate pro forma - schválené aj v celoštátnom ľudovom hlasovaní.

Putin opäť v Rusku politikom roka
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Šesťdesiatosemročný Putin, bývalý agent KGB, je pri moci už vyše 20 rokov - najdlhšie zo všetkých ruských či sovietskych lídrov od čias Josifa Stalina. Prvý raz sa stal prezidentom v roku 2000 a v tejto funkcii pôsobil do roku 2008, keď mu ústavné obmedzenia zabránili kandidovať aj na tretie funkčné obdobie. Následne sa stal premiérom a do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012, pričom prezidentské funkčné obdobie nechal medzičasom predĺžiť na šesť rokov. Jeho súčasný mandát mu má vypršať v roku 2024.

Putin podpísal aj zákon, ktorý posilňuje záruky imunity bývalých prezidentov. Zákon zverejnili v utorok na oficiálnej webovej stránke s právnymi informáciami.

Zákon mení postup zbavenia imunity bývalých prezidentov. Podľa nového zákona musí dolná komora parlamentu (Štátna duma) vzniesť obvinenie z vlastizrady alebo iného závažného trestného činu, pričom dodržiavanie postupu musí potvrdiť najvyšší aj ústavný súd. Na základe obvinení potom pristúpi k rozhodnutiu horná komora parlamentu (Rada federácie).

Predtým mohol vzniesť obvinenia voči exprezidentom Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Obvinenia musel predložiť Štátnej dume a po jej súhlase mala záležitosť preskúmať Rada federácie.

Nový zákon stanovuje, že bývalého prezidenta nemožno priviesť k administratívnej alebo trestnej zodpovednosti, nemožno ho zadržať, zatknúť, prehľadať ho ani vypočuť. Predtým sa táto ochrana týkala iba konania počas úradovania prezidenta alebo vyšetrovania konania spojeného s prezidentskými povinnosťami.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková