„Obavy sú úplne zbytočné, vedľajšie účinky sú minimálne a mierne,“ odkazujú odborníci
23 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko sa už v sobotu dočká prvých vakcín proti koronavírusu, ktoré, žiaľ, sprevádzajú aj rozličné hoaxy. Odborníci v tom ale majú jasno, sú bezpečné!


Nedôvera, strach a rozličné hoaxy sprevádzajú dlho očakávané očkovanie vakcínou proti koronavírusu. Odborníci ale upokojujú, že sa nie je čoho obávať. Dvaja z nich to zhodnotili pre portál cas.sk.
Je oveľa väčšia šanca, že vás počas života zrazí auto

Biochemik Pavol Čekan patrí medzi vedeckú špičku. Foto: Twitter (@RSI_English)


V sobotu prídu na Slovensko prvé z viac ako troch miliónov vakcín a v nedeľu sa zaočkuje aj prvý človek na našom území. Čo si teda o jej bezpečnosti myslia odborníci?

„Všetko ukazuje na to, že vakcíny sú bezpečné. Počas tretej fázy klinického skúšania na ľuďoch bolo zaočkovaných približne 100-tisíc ľudí. Vieme o jednom či dvoch prípadoch, keď boli vedľajšie účinky. Teraz bolo zaočkovaných vakcínou 1,8 milióna ľudí a vôbec nehlásime žiadne vážne prípady vedľajších účinkov,“ konštatuje biochemik Pavol Čekan a dodáva:Ak sú nejaké, tak sú to alergické reakcie, ktoré sa dajú riešiť priamo na mieste, preto je treba vyčkať ešte približne 15 minút pod dohľadom zdravotníka. V USA je zaočkovaných okolo 600-tisíc ľudí a hlásili piatich s veľmi jemnými vedľajšími účinkami priamo na mieste. Je oveľa väčšia šanca, že vás počas života zrazí auto, než že budete mať vedľajšie účinky počas očkovania.“

Také slovenské. Čekanove testy zaradili medzi najlepšie na svete, Matovič ho kritizoval
Komentár Ivana Brožíka Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Mierne príznaky byť môžu, prevažuje benefit vakcinácie

Norbert Žilka. Zdroj: facebook.com


„Vakcínou vieme nabudiť kolektívnu imunitu v prípade, ak sa podarí zavakcínovať väčšie množstvo ľudí. V tomto prípade je to približne 70 % obyvateľstva, čím by sme eliminovali efektivitu šírenia vírusu. Miera nežiaducich účinkov, ktoré nechcem zmierňovať, sa však vyskytuje pri rôznych typoch liekov,“ pridáva Norbert Žilka, riaditeľ Neuroimunologického ústavu SAV.Momentálne vieme, že najčastejšie sú bolesti hlavy, kĺbov, svalov, nevoľnosť či horúčka, čo sú príznaky, ktoré pominú po niekoľkých dňoch. Objavili sa aj správy, že sa počas niektorých testovaní objavili výrazné účinky, no vo všetkých prípadoch sa ukázalo, že neboli viazané na imunizáciu. Čím však bude pribúdať množstvo ľudí, ktorí dostanú vakcínu, tak sa budú objavovať veľmi zriedkavé nežiadúce účinky, ktoré je potrebné sledovať, ale vždy tu prevažuje benefit vakcinácie,“ skonštatoval na záver pre portál cas.sk Žilka.

Slováci pracovali na vakcíne proti koronavírusu, podarilo sa im niečo výnimočné!
Do boja proti pandémii COVID-19 sa zapojilo množstvo krajín celého sveta. Potešiteľné je, že medzi nimi nechýba Slovensko, ktorého vedci pri vyvíjaní vakcíny dosiahli niečo výnimočné. Informuje portál cas.sk. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.