WHO: Mutácia Covidu objavená vo Veľkej Británii nespôsobí vyššiu úmrtnosť
23 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Svetová zdravotnícka organizácia upokojila situáciu uprostred úzkosti z nového potenciálne „vysoko infekčného“ kmeňa Covid-19, ktorý bol objavený vo Veľkej Británii, pričom uviedla, že sa od ostatných kmeňov koronavírusu až tak nelíši, informuje portál RT.


"Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že nový kmeň Covid-19 zvyšuje závažnosť ochorenia," uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii šéf WHO pre mimoriadne situácie v zdravotníctve Mike Ryan s odvolaním sa na údaje prijaté od britských vedcov.

Podľa WHO nie je nový kmeň agresívnejší, ani o nič smrteľnejší ako ostatné kmene, pričom sa zdá, že sa šíri o niečo ľahšie, pripustil Ryan.

"Nový kmeň tiež neovplyvní účinnosť liekov a vakcín vyvinutých proti Covid-19," uviedla hlavná vedkyňa WHO Soumya Swaminathanová.

Zavedením vakcíny proti Covid-19 dôjde k „dramatickému nárastu kriminality“, varuje šéf Interpolu
Generálny tajomník Interpolu, Dr. Jürgen Stock, varoval, že úrady očakávajú výrazný nárast krádeží, pretože zločinci sa pokúsia ukradnúť dodávky vakcín proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Úradníci WHO tiež označili zákazy cestovania do Spojeného kráľovstva za dobrý krok z dôvodu opatrnosti.

"Musíme nájsť rovnováhu. Je veľmi dôležité mať transparentnosť, je veľmi dôležité informovať verejnosť tak, ako to je, ale je tiež dôležité si uvedomiť, že ide o bežnú súčasť vývoja vírusov,“ uviedol Ryan a zároveň toto rozhodnutie označil za „obozretné“.

WHO očakáva, že v nasledujúcich dňoch dostaneme ďalšie údaje o novom kmeni Covid-19.

Francúzsko začne od nedele očkovať proti Covid-19, tvrdí minister zdravotníctva
Úrady vo Francúzsku plánujú zahájiť očkovací program budúcu nedeľu, uviedol minister zdravotníctva Olivier Veran, pričom sa predpokladá, že Európska agentúra pre lieky v pondelok schváli vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár