Štát chráni súkromné nemocnice pred Covidom viac, ako svojich občanov
22 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Dispenzárny pacient, ktorý má nakázané od ošetrujúceho lekára denne si merať tlak krvi, si nemá kde kúpiť baterky do tlakomera, lebo núdzový stav. Núdzový stav sa však netýka súkromných nemocníc, ktoré si robia svoj plánovaný biznis a príliv pacientov s Covidom nechávajú na štátne zariadenia.


Trochu nevyvážené, čo poviete? Lekári v štátnych nemocniciach sa pripravujú na to, koho z nás pripoja na kyslík a koho nie, koho sa ešte pokúsia vyliečiť a kto už nemá perspektívu a nechajú ho umrieť. Sanitky stoja v zástupoch pred štátnymi nemocnicami, kam zvážajú nakazených a do súkromných nemocníc sa vozia pacienti na zaplatené a vopred dlhodobo plánované zákroky v taxíkoch a bez čakania.


Ak samotní lekári zo štátnych nemocníc hovoria o takejto praxi, potom sa treba spýtať verejne a dôrazne, načo je nám ministerstvo zdravotníctva a či súkromné nemocnice živíme aj z našich odvodov iba na to, aby robili plastiky lukratívnym pacientom (najmä zo zahraničia) a inak, akoby sa ich pandémia ani netýkala?

Pri normálnom uvažovaní by sa mal núdzový stav v štáte chápať tak, že štát rozhoduje o tom, čo a ako sa bude diať, aby sa zamedzilo najhorším a najtragickejším škodám. Napokon, sám štát pri jeho zavedení argumentoval tým, že potrebuje mať k dispozícii možnosť vydávať "povolávacie rozkazy" na službu pri chorých a umierajúcich.

"Nevedel som, že do nemocnice sa dá objednať aj eskort," čuduje sa Alojz Hlina
"Celé to je arogantné, nechutné, cynické," konštatuje o udalostiach nedávnych dní expredseda KDH Alojz Hlina. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Štát nám však akosi neoznámil, že núdzový stav sa týka iba plebsu. Politici nemusia do karantény, vyhlásil hlavný hygienik. Manželia a partneri nakazenej časti smotánky v karanténe si môžu chodiť po poľovačkách, vraj tento rok "charitatívnych". A posádky sanitiek zúfalo počas jazdy s pacientom vyvolávajú po štátnych nemocniciach, ktorá je ich ešte schopná prijať.

Je v tej najsamozrejmejšej kompetencii štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva rozhodnúť, že neštátne nemocnice MUSIA prijať toľko a toľko pacientov s COVIDom, vytvoriť takú a onakú rezervnú lôžkovú kapacitu a tak isto ako štátne nemocnice, obmedziť plánované zákroky a rušiť a reštrukturalizovať oddelenia. Kedy sa to konečne udeje?

Kto má záujem na tom, aby si súkromné nemocnice žili svoj privátny ekonomický život? Pamätáme si, ako dlho trvalo, kým sa štátu podarilo "presvedčiť" súkromné laboratóriá na testovanie. Dokedy sa budeme prosíkať, aby sme mohli v čase smrteľného ohrozenia aj do zariadení, ktoré patria súkromníkom?

Kritický stav vranovskej nemocnice: Pre COVID-19 jej hrozí zatvorenie!
Zdravotníci v nemocniciach sú preťažení, je ich málo a navyše sa dramaticky míňajú aj voľné lôžka pre koronavírusových pacientov. Okresnej nemocnici vo Vranove nad Topľou dokonca hrozí uzavretie. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Posledné dni nerobíme nič iné, iba kalkulujeme, kedy skolabuje náš zdravotnícky systém, kedy padnú na kolená nemocnice, ich lekári a ich zdravotnícky a iný personál. Taktne však mlčíme o tom, že hovoríme v tejto súvislosti iba o štátnych zariadeniach. Ústavou Slovenskej republiky je však každému občanovi garantované právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj v období krízovej situácie.

Čo tak namiesto lamentovania nad blížiacim sa kolapsom štátnych zdravotníckych zariadení počas Vianoc a po nich použiť právomoci, dané núdzovým stavom (kým ho ešte máme) a vyhlásiť povinnosť aj pre súkromné nemocnice začať sa zaoberať pandémiou aj inak, ako len zarábaním na testovaní v ich laboratóriách?

Raši vie, kto bude riaditeľom Trnavskej nemocnice: "Do funkcií dosadzujú svojich známych!"
Že by až tak? Repríza transparentnosti na "smerácky" spôsob? Alebo podľa seba súdim seba či v najhoršom - bolo by to možné? Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Ivan Brožík