Slovensko je ako JRD, píše Pavol Slota
22 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Syn bývalého predsedu SNS Jána Slotu a neúspešný vyzývateľ Andreja Danka v súboji o post predsedu SNS z leta 2020, Pavol Slota na svojom Facebooku napísal, ako vníma súčasnú situáciu na Slovensku.


SLOVENSKO AKO JRD





Pretože presne tak sa cítim pri téme vakcíny na COVID-19. Ako krava v stajni na družstve čakajúca kedy ju niekto podojí, prípadne pošle na bitúnok. Aby ste ma nechápali zle, neradím sa k žiadnemu táboru v debate anti/pro waxerov, ale rozum sa mi zastavuje pri fakte, že tak dôležitej téme ako je plošná vakcinácia obyvateľstva nepredchádzala žiadna diskusia, či verejná, či odborná ba dokonca ani tá politická.



MILIÓNOV SLOVÁKOV SA TO TEDA NETÝKA?

Naopak, pred pár dňami sa médiami nenápadne prehnala správa, že v najbližších dňoch sa očakáva príchod vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorej máme objednaných 17 miliónov kusov.


Vláda nás neinformovala čo je to za vakcínu, na akom princípe funguje ba dokonca sa ani neunúvala predstaviť prípadné alternatívy. Jednoducho sme postavení pred hotovú vec, kým z Bruselu prichádzajú správy, že každý občan bude mať CovidPass, kde bude nosiť záznamy o svojom zdravotnom stave.


"Tých, čo sa rúhajú proti Pfizeru, mučí súčasná inkvizícia Mikasom a Matovičom", píše Blaha
22 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič

Príde mi až neuveriteľné, že vakcíny sú vo vývoji už niekoľko mesiacov, kým na Slovensku sa o nich diskutovalo minimálne a s nulovým dôrazom na snahu informovať ľudí o tom, ktorá vakcína by mohla byť najschodnejšou cestou pre plošné očkovanie obyvateľstva.



ŠESŤ VYVINUTÝCH A PÄŤDESIAT ŠESŤ VO VÝVOJI

V súčasnosti je vyvinutých 6 vakcín, kým 56 je vo vývoji. Z toho vakcína od Pfizeru, tá ktorou nás chcú očkovať, je jediná hotová a vyvinutá západnými firmami a jediná funguje na princípe úpravy vašich buniek(mRNA), ktoré by sa mali naučiť tvoriť proteín zabíjajúci vírus v tele.


Pre porovnanie, klasické vakcíny fungujú na princípe snahy naučiť organizmus sa brániť ochoreniu tak, že vám je podané malé množstvo toho-ktorého vírusu. Typ vakcíny od Pfizeru je preto síce novinka, no genetické inžinierstvo na tejto úrovni je stále len experimentálna veda.


Baránek: „Ak sa Matovič nechá vystriedať Naďom, nech zabudne na to, že bude mať nejaký vplyv na riadenie štátu"
„Ak sa I. Matovič nechá vystriedať Naďom, nech zabudne na to, že bude mať nejaký vplyv na riadenie štátu,“ zamýšľa sa politický komentátor Ján Baránek nad kuloárnymi informáciami, že na poste premiéra by mal I. Matoviča vystriedať v januári J.... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Petra Demková

Už len z tohto dôvodu sme mali byť informovaní a mala sa viezť otvorená diskusia na tému plusov a mínusov jednotlivých vakcín.



VLÁDA SI ĎALEJ TESTUJE POSLUŠNOSŤ SVOJHO "STÁDOČKA"

Zdá sa však, že nikoho diskusia k vakcíne veľmi nezaujíma. Zatiaľ čo ľudia vydesene sledujú rastúce čísla pozitívnych prípadov, kým málokoho zaujíma, že to bola práve nekompetentnosť matovičovej vlády, ktorá nás priviedla do súčasného stavu.


Tej istej vlády, ktorú absolútne nezaujíma váš názor na vaše zdravie. Tak ako ju nezaujíma konštruktívna diskusia k tomu, čím bude očkovať svojich občanov. Šťastie v nešťastí je, že téma očkovania sa bežných ľudí nebude týkať ešte pár mesiacov. Problémom však je, že už bolo za nás rozhodnuté a je na čase, aby sme sa začali zamýšľať nad tým, ako sa týmto rozhodnutím popasovať.


Krajníková podporuje niektoré podniky, ktoré porušujú zákaz
Od uplynulej soboty platí na Slovensku, až na určité výnimky, zákaz vychádzania a zatvorené sú, opäť až na výnimky, prakticky všetky obchody. Sú však aj takí, ktorí toto nariadenie úplne sabotujú a majú otvorené. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.