Po prirovnaní k nacistom „náhubok“ pre člena Fideszu
22 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Maďarský europoslanec nemôže vystupovať v europarlamente, ale z EVP ho nevylúčili. Niektorí tvrdia, že intervenoval Berlín, píše nemecký portál taz.de.


Frakcie v Európskom parlamente sú pobúrené. Konzervatívna Európska ľudová strana (EVP) „uštedrila“ síce maďarskému europoslancovi Tamasovi Deutschovi „náhubok“, no z frakcie ho nevylúčila. Vyvolalo to veľký rozruch, pretože ani zďaleka nejde len o jednu osobu. Spor sa dotýka nedodržiavania právneho štátu v Maďarsku, maďarského premiéra Viktora Orbána a politikov CDU/CSU, ktorí udávajú tón v EVP.


Ako nemecký portál pripomína, Deutsch ešte v novembri prirovnal frakčného šéfa EVP Manfreda Webera (CSU) ku gestapákom a tajnej službe AVH z čias komunistického Maďarska. Weber označil správanie Deutscha na mimoriadnom zasadnutí EVP za neakceptovateľné. „Čo je veľa, to je veľa!“ – vyhlásil Weber, no napriek tomu nepožadoval vylúčenie Deutscha z frakcie. Na ňom zas trval rakúsky europoslanec Otmar Karas.


Po niekoľkohodinovej búrlivej diskusii sa nakoniec väčšina rozhodla, že Deutsch nebude mať právo vystúpiť v europarlamente. Navyše už nebude ani spravodajcom určených tém, a nemôže zastávať v rámci frakcie ani žiadnu funkciu. Proti jeho vylúčeniu z frakcie sa vyslovil najmä politici CDU/CSU, len europoslankyňa Dennis Radtkeová (CDU) trvala na jeho tvrdom potrestaní.


Pod spor sa podpísala aj skutočnosť, že maďarský Fidesz má od marca 2019 pozastavené členstvo v EVP, okrem iného kvôli opakovanému porušovaniu základných hodnôt Európskej únie, či viacerým urážlivým útokom voči niekdajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi  Junckerovi. Napriek tomu sú poslanci Fideszu naďalej súčasťou frakcie.


Definitívne rozhodnutie o vylúčení Fideszu sa odložilo


Zatiaľ by sa na to nemalo ani nič meniť, ako rozhodli europoslanci EVP. Definitívne rozhodnutie padne až po skončení pandémie. Spor sa tým ale nekončí. Luxemburský europoslanec EVP Christophe Hansen neskrýval sklamanie: „Takéto rozhodnutie nestačí.“ Je presvedčený o tom, že sa napokon väčšina vysloví za vylúčenie.


Rozhorčení boli aj europoslanci ďalších strán. „Toto rozhodnutie je smiešne,“ – napísal na Twitteri šéf skupiny SPD Jens Geier. Ešte ráznejšie sa vyjadril europoslanec za zelených Daniel Freund: „Čo treba ešte urobiť, aby ho konečne z frakcie vyhodili?“ Vyhliadky na zotrvanie veľké nemá. Tentokrát ho zjavne zachránila intervencia zo strany Berlína. Bez Fideszu by totiž EVP stratila pozíciu najväčšej frakcie v europarlamente, konštatuje nemecký portál taz.de.