Nepríjemné: nariadenie o povinnom testovaní vo firmách sa nedá zrealizovať
22 | 12 | 2020 I

Hlavný hygienik Ján Mikas odporučil vláde, aby zrušila povinné testovanie zamestnancov vo veľkých firmách, ktoré malo štartovať už o týždeň. Slovensko však nemá dosť antigénových testov.


Hneď po Vianociach mali veľké firmy začať s plošným testovaním zamestnancov. Ešte začiatkom decembra im to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Testovanie sa malo začať 28. decembra v podnikoch s 500 a viac zamestnancami a potom sa malo zopakovať každý týždeň alebo každé dva týždne. Testovanie nebude. Okolnosti opisuje web e.dennik.sk.

Firmám od začiatku chýbali o testovaní akékoľvek inštrukcie. Neexistoval žiaden dokument, ktorý by vysvetľoval ich povinnosti, ani ministri k tomu nevedeli povedať nič viac.

Po dvoch týždňoch je už takmer isté, že štát svoje zlyhanie prizná a povinnosť testovať firmám odpadne. Hlavný hygienik Ján Mikas požiadal ministra vnútra Romana Mikulca, aby táto úloha bola zrušená. Vysvetlenie je, že nemáme dosť antigénových testov.

Ministri ukázali, že nimi nariadené antigénové testovanie je neúčinné
Matematik Kollár vyhlásil, že vláda dala najlepší príklad, že testovanie antigénovými testami nedokáže zastaviť šírenie vírusu. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


„Po konzultácii s ministrom hospodárstva SR si Vás vzhľadom na nedostatok antigénových testov na území SR, ako aj množstvo nevyriešených otázok týkajúcich sa tejto úlohy, dovoľujem požiadať o zrušenie tejto úlohy,“ napísal Mikas v liste, ktorý adresoval ministrovi vnútra Mikulcovi (OĽaNO). V kópii ho dostali aj ministri Krajčí so Sulíkom.

„Navrhujem, ak to bude potrebné, aby sa táto problematika zaradila do programu na ďalšie rokovanie ústredného krízového štábu, kde by sa prediskutovali podrobnosti v takej podobe, aby ÚVZ SR mohol predmetnú vyhlášku vydať. Úrad verejného zdravotníctva SR nemôže vydať vyhlášku, ktorá by bola od začiatku nesplniteľná a nevynútiteľná,“ odkázal vláde Mikas.

Testovanie vo firmách mal po dohode na vláde pripraviť práve minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ten sa pred týždňom stretol s lídrami zamestnávateľských zväzov, ale na pravidlách plošného testovania sa nedohodli.

Cigániková vyzýva hlavného hygienika, aby nariadil testovanie aj v kostoloch
Poslankyňa NRSR Jana Bitó-Cigániková (SaS) považuje výnimky pre kostoly za bezohľadné a nespravodlivé. Reagovala tak na politickú kampaň koaličnej poslankyne Anny Záborskej (OĽaNO) Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


RÚZ, AZZZ a ďalšie štyri združenia následne poslali spoločný list hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, v ktorom ho upozornili na všetky riziká a chýbajúce odpovede. Napríklad nevedeli, či majú ľudí testovať pri príchode na pracovisko alebo ich zvolávať z dovoleniek, alebo sa pýtali, čo by sa stalo, ak by sa pracovník nedal otestovať, a kto by zaplatil testy.

Ministerstvo vnútra v pondelok reagovalo, že o Mikasovej požiadavke sa bude rozhodovať na najbližšom rokovaní ústredného krízového štábu.

Formálne teda ešte naďalej platí uznesenie vlády, podľa ktorého by mali firmy nad 500 zamestnancov od budúceho pondelka zamestnancov testovať. Keďže však firmy na prípravách nepracujú, lebo štát s nimi nespolupracuje, je nepravdepodobné, že štát bude trvať na testovaní v pôvodnom termíne 28. decembra.

Jozef Marec: za prudký nárast pozitívnych môže celoplošné testovanie
10 | 12 | 2020 | Petra Demková