Makó "natrel" aj exeministra spravodlivosti. Kertész bol Gálov kamarát!
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na povrch protizákonných činností okolo kajúcnika Makóa sa vyplavujú stále nové a nové mená. Najnovšie k nim pribudol aj exminister spravodlivosti z minulej vlády.


Ľudovít Makó si drží prvenstvo v ukazovaní na ľudí, ktorí boli zapletení do neuveriteľnej siete podvodov, úplatkov a machinácií na tých najrozličnejších veciach. Bývalý šéf finančných kriminalistov najskôr pomohol policajtom rozkryť fungovanie Bödörovo komanda zloženého z elitných policajných funkcionárov. Teraz rozpletá zákulisie daňových podvodníkov z juhu Slovenska, pri ktorých sa objavuje aj zvučné meno ďalšieho dnes už bývalého politika, píše portál aktuality.sk.
Kontroverzný Kertész mal byť Gálov klient a kamarát

Kajúcnik Ľudovít Makó po zadržaní pri razii Boží mlyn spolupracuje s políciou a opäť prináša nové odhalenie. Tentokrát tvrdí, že s dépeháčkarom Jozefom Kertészom ho zoznámil prominentný advokát a zároveň známy politik strany Most-Híd. „Niekedy na jeseň 2015 ma s pánom Kertészom zoznámil Gábor Gál vo svojej kancelárii v Galante. Stojí za spoločnosťou Jopi Trade a Jopi Oil a majú daňový sklad v obci Vlčany,“ prezradil Makó vyšetrovateľom. V tom čase Gál pôsobil ako poslanec parlamentu a neskôr sa stal ministrom spravodlivosti. Kertésza, už vtedy minimálne kontroverzného podnikateľa s palivami, predstavil Makóovi ako svojho klienta a kamaráta. Bývalý šéf finančných kriminalistov o týchto vzťahoch vypovedal pred vyšetrovateľom na osobitnom výsluchu, ktorý bol zameraný na známych dépeháčkarov z južného Slovenska.

Aktuality.sk o nich písali v roku 2018. Ide o tzv. slovenských Texasanov Jozefa Kertésza a Štefana Nagya, ktorí sú majiteľmi spoločnosti Jopi Trade a majú skupinku komplicov. Na túto partiu z juhu Slovenska sa opäť upriamila pozornosť po policajnej razii Očistec, pri ktorej NAKA zadržala bývalých policajných dôstojníkov z Bödörovho komanda. Práve z tohto prípadu vyplynulo, že daňové machinácie slovenských Texasanov boli kryté ľuďmi na vysokých miestach polície a Kriminálnom úrade finančnej správy. Nebolo to však zadarmo, mali za to platiť mesačné paušály či jednorazové úplatky v státisícoch eur. Ľudovít Makó v minulosti, keď ešte sám nečelil trestnému stíhaniu, Kertésza zapieral. „Nie,“ odpovedal v rozhovore pre Aktuality.sk na otázku, či sa s týmto mužom pozná.

ŠKANDÁL: "Slovenskí Texasania z Jopi Trade". Manželka ministra Gála je v miliónovom projekte
Slovenskí Texasania z kauzy Jopi Trade nie sú jedinými DPH-čkarmi, ktorí patrili medzi klientov advokátskej kancelárie Gábora Gála. Ako ďalej informuje spravodajský web Aktuality.sk, „problémy“ s daňovým úradom mal aj spoločník Gálovej manželky, v... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA

Veľké zisky tiekli z jedného vlaku a jeho „papierovej ceste“

V rozhovore z mája 2019 Makó poprel, že ho s Kertészom zoznámil Gábor Gál, teraz však policajtom priznal presný opak. Prečo advokát a vtedajší poslanec Gál zoznamoval šéfa daňových kriminalistov so svojím klientom, odsúdeným za daňové podvody? Exminister však na túto a ani ďalšie otázky neodpovedal. „Už to považujem za narúšanie svojho súkromia. Nie som verejne činná osoba,“ bránil sa Gábor Gál. V čase údajného stretnutia však pôsobil ako verejne činná osoba, pretože bol poslancom za stranu Most-Híd.

Obvinený exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Makó polícii opísal presné podvodné schémy, vďaka ktorým sa skupina z juhu Slovenska dostávala k nemalým balíkom peňazí. V jednej z nich firma podvodníkov TP Patriot zo zahraničia kúpila celý vlak pohonných hmôt, ktorý uskladnila v sklade Jopi Trade. Následne tieto palivá len papierovo prehnala cez spleť fiktívnych firiem a vrátila ju späť do TP Patriot alebo Jopi Trade. Tieto firmy potom pohonné látky predali konečným zákazníkom. Z každého vlaku, ktorý papierovo cestoval medzi firmami, mala vzniknúť škoda na neodvedenej DPH v rozsahu 140- až 170-tisíc eur.

Za státisícový úplatok pomáhalo Bödörovo policajné komando klientom exministra Gábora Gála
Policajná akcia Očistec odkryla ľudí z najvyššieho velenia polície, ktorí páchali trestnú činnosť skutočne veľkého rozsahu. Postupne sa odkrývajú ďalšie ich činy a obchody, nad ktorými slušný človek iba neveriacky krúti... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nedokonalé zločiny kryli na kriminálnom úrade aj na polícii

Partia takého „obchody“ robila vo veľkom, pretože mesačne „kúpila“ tri aj štyri vlaky pohonných hmôt. Svedok František Böhm opísal aj to, ako firmy z reťazca nakúpili oleje a chemikálie z Poľska a primiešavali ich do nafty, aby tak umelo zvýšili objem a mohli zarábať slušné peniaze. Vyššie opísané schémy neboli žiadne dokonalé zločiny, pretože bez krytia na kriminálnom úrade či polícii by boli skôr alebo neskôr odhalené. Finančná správa o takomto šafárení s DPH podľa Makóa vedela, kontrolovala ich a zistenia údajne ďalej posúvala polícii. Slovenskí Texasania však aj tam mali mať svojich ľudí, a to národnú jednotku finančnej polície, ktorú viedol Bernard Slobodník, a tiež bratislavskú expozitúru pod vedením vyšetrovateľa Mariána Kučerku, ktorého najnovšie obvinili po akcii Judáš.

Makó sa práve cez Slobodníka zoznámil aj s bývalým siskárom Františkom Böhmom, ktorý, rovnako ako Makó, už spolupracuje s políciou a priznáva sa. Mužom z juhu Slovenska sa síce nepodarilo úplne zastaviť vyšetrovanie ich aktivít, isté privilégia si za úplatky ale predsa len kúpili. Exsiskár Böhm totiž polícii priznal, že bol tichým spoločníkom firmy T.P.Patriot s 15-miliónovým dlhom na dani, ktorá patrila do podvodného reťazca. Böhm mal roky dobré kontakty najmä na polícii, preto za mesačné paušály zabezpečoval, že polícia či daňováci nebudú jemu spriaznené firmy vyšetrovať, prípadne aspoň včas posunú informácie, čo sa bude diať.

František Böhm alias Fero SIS si čulo písal s Kočnerom. Do svojich aktivít zapojili aj Makóa
O prepojení sudcov, advokátov, prokurátorov či policajtov v chobotnici Mariana Kočnera, ktorú odhalila až aplikácia Threema v jeho telefóne sa toho popísalo už dosť. Na svetlo ale vychádzajú stále nové skutočnosti. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za dvesto tisíc prebehla policajná akcia pokojne a bez problémov

„Niekedy na jeseň 2017 ma oslovil František Böhm, že dostal informáciu od Jozefa Kertésza, že má byť u nich vykonaná razia s tým, že či by sa dalo na NAKA vyriešiť, aby táto razia nebola, aby konkrétni ľudia (Kertész, Nagy, Csente a Šafárik, Leškovský + 1), neboli zadržaní, prípadne im boli uznesenia o vznesení obvinenia doručené poštou. Zároveň mi povedal, že každý z týchto ľudí je ochotný za takýto ústretový krok zaplatiť 50-tisíc eur,“ povedal Makó vyšetrovateľom a zároveň dodal, že napokon od Böhma dostal športovú tašku s balíkom 200-tisíc eur. Z výpovede vyplýva, že zaplatil Kertész, Nagy, Csente a Šafárik, lebo zvyšní dvaja sa napokon na úplatok neposkladali. Peniaze vraj Makó odovzdal ďalej, vyšetrovateľovi Kučerkovi aj Slobodníkovi. O niekoľko dní sa vraj Makó dozvedel, že akcia prebehla tak pokojne, ako si to obvinení želali, teda bez razie, nenásilne, bez zaisťovania vecí. Polícia im len doručila papier o vznesení obvinenia.

Podľa Makóa však Kriminálny úrad často ťahal za kratší koniec. Neskôr totiž zistil, že firmy Jopi Trade aj TP Patriot mali informácie o tom, kedy ich daňoví kriminalisti odpočúvajú, alebo kde na nich nasadili sledky a patrične sa na to pripravili. Výstup z akcií bol taký, že odpočúvanie podnikateľov nič neprinieslo a kamery nič nezachytili, lebo slovenskí Texasania popresúvali nákladiaky a pútače tak, aby daniari nič nenatočili. Šéf kriminalistov sa neskôr dozvedel, že informácie unikli z takzvaného odboru zvláštnych policajných činností, ktorý má na starosti práve odposluchy. V tom čase bol zástupcom riaditeľa Norbert Paksi, muž, ktorého polícia zbalila pri akcii Božie mlyny 2 spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Aj obvinený Paksi, rovnako ako Makó a Böhm, sa rýchlo zlomil a pod ťarchou dôkazov začal spolupracovať.

Kajúcnik Makó: Bödör rozdeľoval za sledovanie veľké peniaze
Výpovede Ľudovíta Makóa dostali do problémov, a väčšinou aj za mreže, už nejedného vysokopostaveného človeka. Po jednej z nich policajti obvinili aj svojho bývalého šéfa Milana Lučanského. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vysoké výpalné museli platiť okrem Texasanov aj Číňania

Najlepší kamaráti Böhm a Paksi boli zohratá dvojica, lebo prvý platil policajtovi mesačný paušál 15-tisíc eur a odovzdal aj zoznam telefónnych čísel, druhý sa postaral o to, že ľudia zo zoznamu budú pod ochranou a v prípade nasadenia odposluchov o tom budú hneď vedieť. Podľa jednej z výpovedí Paksi tisíc eur mesačne posunul ďalej, svojmu šéfovi a riaditeľovi odboru Jozefovi Rehákovi, ktorý je po akcii Judáš tiež obvinený a sedí vo väzbe. „Čo sa týka napríklad toho zoznamu, ktorý mal Paksi strážiť, nachádzali sa na ňom najbližší spolupracovníci Fera Böhma, ako aj Jozef Kertész a jeho najbližší spolupracovníci,“ bonzol Makó tých, ktorí boli pod ochranou systému, vrátane podnikateľa z Jopi Trade. Hoci Makó v pozícii svedka nespomínal, že by od slovenských Texasanov poberal nejaké úplatky či paušály za nevyšetrovanie, Böhm si na veľké obnosy peňazí pre šéfa kriminalistov spomína celkom presne.

„Suma 22-tisíc eur pre Makóa išla za to, že som mu odovzdal zoznam spoločností a mien, na ktoré mal ako šéf KÚFS dozerať,“ uvádza vo výpovedi bývalý siskár výšku mesačného paušálu vtedajšieho funkcionára. Makó však nemal dostávať iba paušál, ale aj podiely z obchodov. „Okrem týchto 22-tisíc eur dostával Makó provízie z dohodených klientov, ktorým sa dodávala nafta alebo pomiešaná nafta s olejom. Provízie boli dohodnuté tuším 500 eur od jedného auta pre Makóa a plus vratky za každý liter tuším 7 alebo 8 centov. Makó dostával ešte ďalšie peniaze za fiktívne faktúry, ktoré sa vystavovali ním dohodnutým podnikateľom a taktiež každý mesiac dohodil niekoľko vysokých výberov cez Číňanov,“ vypovedal okrem iného Böhm.

Kajúcnici Makó a Böhm o kauze Texasan: Desaťtisícové úplatky končili až na najvyšších miestach
Ľudovít Makó je najväčším kajúcnikom, ktorého elitní policajti z NAKA zadržali. Po jeho výpovediach skončili za mrežami mnohí vysokopostavení funkcionári. Pri poukazovaní na páchanie trestnej činnosti sa k nemu pridal aj exsiskár František Böhm,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Makó, ešte ako šéf finančnej správy, si staval veľký daňový sklad

Podľa bývalého siskára mal Makó za 3-4 roky získať od Kertésza na úplatkoch až milión eur. Napriek tomu podľa Böhma nemal Makó Kertésza v láske. „Nemá rád Kertésza. Že je pre neho podvodník, o***ávač, že mu zruší čísla na daňovom sklade. Makó veľakrát nadával takto na Kertésza,“ povedal pred vyšetrovateľom Böhm, podľa ktorého si Kertész myslel, že Makó si pýta úplatky aj za fiktívne problémy. „Že poľská rozviedka na našom území vykonáva nelegálnu výrobu cigariet, že je zdokumentovaný Kertész, nejaký Poliak, Kolozsi a za toto si vypýtal 300-tisíc eur,“ uvádza Böhm vo výpovedi Kertészove podozrenia voči Makóovi. Ten okrem voľnej výpovede čelil aj otázkam, niektoré z nich mierili na podozrenia voči jeho osobe. Jedna z otázok znela, či on alebo jemu blízka osoba prevádzkuje daňový sklad. „Nie, nevlastním ani neprevádzkujem daňový sklad, ani v obci Jelenec, ani nikde inde,“ odpovedal Ľudovít Makó na otázku, ktorá zjavne mierila k jeho areálu v Jelenci, kde vyrástli cisterny a nádoby na skladovanie pohonných hmôt.

„Podnikateľský zámer prevádzkovať sklad PHM a možno neskôr aj daňový sklad som mal od roku 2019,“ dodal Makó v odpovedi na doplňujúcu otázku. Práve v júni 2019 Aktuality.sk priniesli prvú informáciu o jeho rozľahlých majetkoch v Jelenci, na ktorých neskôr vyrástla stavba. Tá by mohla fungovať ako daňový sklad. Makó polícii priznal, že o svojom zámere informoval aj Böhma, ktorý sa vo svojej výpovedi vyjadril k Makóovmu zámeru s daňovým skladom. „Ľudovít Makó si stavia v obci Jelenec veľký daňový sklad s objemom do 5 miliónov litrov,“ uviedol Böhm. Zvláštne je, Makó nepovažoval za konflikt záujmov, že bol šéf daňových kriminalistov a zároveň plánoval prevádzkovať daňový sklad. Na výsluchu v NAKA vyhlásil, že podnikateľský plán štátneho zamestnanca nemôže byť konfliktom záujmov, a už vôbec nie nezrealizovaný plán, uvádza v závere portál aktuality.sk.

Spoveď kajúcnika Makóa -dostane rozhrešenie?
Desivé informácie o tom, ako to v uplynulých rokoch fungovalo v štátnej správe a čoho boli schopní vrcholoví predstavitelia polície, vyplavujú výpovede takzvaných kajúcnikov. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík