Kajúcnik Makó: Bödör rozdeľoval za sledovanie veľké peniaze
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Výpovede Ľudovíta Makóa dostali do problémov, a väčšinou aj za mreže, už nejedného vysokopostaveného človeka. Po jednej z nich policajti obvinili aj svojho bývalého šéfa Milana Lučanského.


Bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa jeho spolupráca s políciou dostala aspoň na nejaký čas na slobodu, no podľa denníka Plus Jeden deň má byť pravidelným návštevníkom na NAKA v Bratislave, kde pokračuje vo svojich výpovediach. Zrejme aj po nich polícia zatýka stále nových a nových ľudí, ktorí boli poprepletaní do chobotnice mafie v policajnom zbore, na colnej správe či v justícii, informuje portál 1.pluska.sk.
Namočil „spevák“ Makó aj Milana Lučanského?

Aby mohol byť Makó vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry stále k dispozícii, presťahoval sa na istý čas zo svojho domu v Jelenci pri Nitre do Bratislavy. Podľa denníka Plus Jeden deň strávil Makó na NAKA v pondelok celý deň. A práve po jeho výpovedi, aj keď to môže byť iba náhoda, spustila polícia vlnu zadržiavania, pretože na výsluchu sa včera ráno ocitol aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý je tak po Tiborovi Gašparovi už druhým policajným prezidentom, ktorého polícia zadržala.

Makó mal pred vyšetrovateľom uviesť, že medzi políciou a nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom mala fungovať špeciálna skupina, ktorá sa zameriavala na sledovanie vybraných osôb, ktoré mal „vyberať“ práve obvinený Bödör, pričom skupinke policajtov, ktorá sa na sledovaní zúčastňovala, mal za nadprácu poskytovať štedré odmeny.

Škandál: Lučanský mal zobrať na úplatkoch viac ako pol milióna!“
Tak to je skutočná bomba. Bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje jeho kolega z brania viac ako polmiliónového úplatku. Diať sa to malo už aj za ministra Kaliňáka a šéfa polície Gašpara. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Bödör svojim ľuďom pri sledovačke preplácal všetko

Harmonogram sledovania osôb a zháňania informácií mal mať na starosti bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Marian Zetocha, ktorý momentálne tiež už sedí vo väzbe. Kto, čo a kde sa robilo, mal Zetocha vyhodnocovať na týždennej alebo mesačnej báze. „Tieto potom prezentoval Bödörovi, ktorý mu za tieto služby vyplatil odmenu,“ mal údajne tvrdiť Makó, pričom mal uviesť aj konkrétny príklad, aké cifry si policajti účtovali. V jednom prípade sa napríklad na akcii zúčastňovali dve osoby počas jedného týždňa, a tak mal oligarcha dostať nasledovné čísla: 7 dní krát 2 ľudia krát 16 hodín denne, to je 224 hodín. Jedna hodina „sledovačky“ mala vyjsť Bödöra na 10 eur. Za vyššie uvedenú fušku tak mal oligarcha zaplatiť 2 240 eur.

Podľa Makóa sa však účtoval aj poplatok jeho námestníkovi Petrovi Slobodovi, a to za riadenie celej akcie. Slobodove požiadavky mala uspokojiť suma od 500 do 1 500 eur. Akcia sa mala vykonávať asi dva mesiace, a výsledná suma za služby sa tak mohla vyšplhať až na 40-tisíc eur. Podnikateľ mal svojim ľuďom preplácať naozaj všetko. „Ak napríklad bolo požičané auto z požičovne, aj toto sa platilo. To bolo tiež prirátané k základnej sume. Ak bolo potrebné kúpiť novú techniku, aj to bolo prirátané,“ údajne vypovedal Makó, podľa ktorého oligarcha investoval do podobných akcií naozaj vysoké sumy.

Bödör na súde ako svedok klamal! Tvrdil, že na polícii nič nevybavoval, teraz mu za to hrozí stíhanie
Zapierať, zapierať, zapierať... Zrejme tejto taktiky sa držal Norbert Bödör pri výpovedi na súde v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď sa ho sudkyňa pýtala, či na polícii nič nevybavoval. Narobil si tým ale poriadne... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Bödör kúpil systém na sledovanie hovorov aj esemesiek

Ľudovít Makó tiež vypovedal, že Bödör mal v roku 2017 zakúpiť systém, ktorý dokázal sledovať hovory a SMS správy či vstúpiť do komunikácie iného človeka. „Bol veľmi slabý, nevýkonný, nespĺňal kritéria, a preto ho aj vrátil. Stál asi 120-tisíc eur,“ mal povedať vyšetrovateľovi o systéme  Makó. Podľa údajne inej výpovede Makóa by mohol byť Zetocha vo veľkých problémoch. „Môj klient nebol vyšetrovateľom ani operatívcom. Nedochádzal do styku so žiadnymi vecami, ktoré sa týkajú takýchto živých vecí, a aj z tohto dôvodu si myslím, že táto väzba je nadbytočná,“ uviedol ešte začiatkom novembra jeho právny zástupca Ľubomír Hlbočan, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

AKTUÁLNE: Ľudovít Makó, ktorý svedčí proti Bödörovmu komandu, je na slobode
13 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová