Dramatická situácia v gréckom utečeneckom tábore
22 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová
Blato, žiadna tečúca voda či elektrina, násilie páchané na deťoch. Po septembrovom požiari v tábore Moria chcela EÚ zabrániť, aby na Lesbose vznikol ďalší podobný tábor, no nepodarilo sa jej to. V Morii 2 panujú neľudské podmienky, nie je tam žiadna ochrana pred koronavírusom. EÚ má len prázdne sľuby, píše nemecký Stern.

Pri rozsiahlom nočnom požiari spred troch mesiacov vyhorel utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos a bez strechy nad hlavou zostalo 12-tisíc jeho obyvateľov. Svet svoju pozornosť upriamoval skôr na pandémiu koronavírusu.  Životné podmienky utečencov na ostrove, medzi ktorými je veľa detí, však zostali naďalej katastrofálne. Asi 7 300 ľudí je v dočasnom tábore Kara Tepe, v bývalom vojenskom výcvikovom priestore. V Morii 2 nie je teplá voda, elektrina, ani kúrenie. Lekárni bez hraníc evidujú dokonca prípady útokov potkanov na malé deti.


Tábor sa topí v bahne


Ešte pred vznikom nového tábora aktivisti a novinári varovali, že stany a nestabilná pôda pod nimi nevydržia nápor dažďa. A skutočne, začiatkom októbra sa tábor ocitol pod vodou. Podobná situácia je aj teraz v decembri. Vždy, keď prší, tábor sa topí v bahne, ako napísal na Twitteri europoslanec  za zelených Erik Marquardt. Novinárka Franziska Grillmeier z Lesbosu ešte predtým upozorňovala, že stany sú netesné a nie pevne ukotvené.


 Žiadna ochrana pred koronavírusom


Pandémia zasiahla aj grécky utečenecký tábor, no v médiách sa tomu pozornosť nevenuje. Nie je dostatočný prístup k lekárskej starostlivosti, niet si kde umyť ani ruky. V preplnenom tábore nie je možné dodržiavať ani požadovaný odstup. Prvý prípad COVIDu-19 sa na Morii zaznamenal začiatkom septembra, týždeň pred požiarom. Celý tábor bol vtedy v karanténe. Od 7. novembra bol v Grécku lockdown a utečenci z nového tábora odísť nemohli.


 Prázdne sľuby EÚ


Už roky sa diskutuje o tom, či je katastrofálna situácia v utečeneckých táboroch súčasťou odstrašujúcej taktiky EÚ pre ostatných migrantov, alebo je to „iba“ výsledok nefunkčnej nadnárodnej spolupráce v únii, uzatvára nemecký Stern.