Koronavírusom sa nakazili dvaja kardináli blízki pápežovi
22 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Novým koronavírusom sa už nakazili dvaja kardináli, ktorí majú blízko k pápežovi Františkovi. S odvolaním sa na vatikánske zdroje o tom v utorok informovali agentúry AFP a DPA.


Jedným z nich je tzv. pápežský almužník, poľský kardinál Konrad Krajewski, známy pre svoju pomoc bezdomovcom či chudobným. Podľa hovorcu Vatikánu Mattea Bruniho mal 57-ročný Krajewski "pozitívny výsledok testu na COVID-19".

Prejavili sa u neho príznaky zápalu pľúc, pričom aktuálne je hospitalizovaný v nemocnici v Ríme, kde je pod lekárskym dohľadom. Príslušné úrady teraz preverujú, s kým mohol prísť v poslednom čase do kontaktu. Zatiaľ nie je zrejmé, či sa stretol aj s pápežom, s ktorým sa však vída pravidelne.

Ďalším nakazeným by mal byť podľa nemenovaného vatikánskeho zdroja 78-ročný kardinál Giuseppe Bertello, predseda guvernorátu Vatikánskeho mestského štátu. Bertello sa s pápežom taktiež pravidelne stretáva.

Pápež František (84), ktorému pred niekoľkými desaťročiami odstránili v jeho rodnej Argentíne časť pľúc, sa stal počas pandémie na sociálnych sieťach terčom kritiky za nedodržiavanie preventívnych opatrení. Len zriedka totiž nosí rúško a niekedy navyše ani nezachováva bezpečný odstup od veriacich. Pre svoj vek i niekdajšie problémy s pľúcami je pritom považovaný za obzvlášť ohrozeného.

Pred pápeža môže predstúpiť v bielom iba sedem žien na svete! Viete ktoré sú to?
Návšteva prezidentky Zuzany Čaputovej u pápeža Františka pred pár dňami vyvolala široký ohlas u slovenskej verejnosti z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo aj jej čierne oblečenie, ktoré sa mnohým, najmä ženám, nepáčilo. Naša hlava štátu však... Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.