Vláda si pripravuje korupčnú pôdu na miliardu eur ročne
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Novela pravidiel pre verejné obstarávanie, ktorú predstavil vicepremiér Štefan Holý, zužuje priestor na verejnú kontrolu zákaziek. Zväčšuje tiež možnosti politikov či úradníkov prideliť zákazky vopred vybraným firmám, uvádza päť protikorupčných mimovládnych organizácií.


Mimovládky zbierajú podpisy pod hromadnú pripomienku. „Doposiaľ totiž nebol podpredseda vlády Holý ani len ochotný sa s mimovládkami na túto tému stretnúť,“ zdôraznili organizácie Transparency International Slovensko, Nadácia Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Aliancia Fair-play a Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy. Túto významnú "palebnú silu" si všimol web e.dennikn.sk.

„Tento návrh zvyšuje riziko korupcie a klientelizmu pri zhruba 2000 zákazkách za miliardu eur ročne. Súčasná vláda pritom vo svojom programe sľubuje korupciu potláčať,“ poznamenali spomínané mimovládky.

„Vláda nemôže zrýchľovať nákupy a čerpanie eurofondov tak, že otvorí priestor na ich rozkrádanie. Najlepšie by bolo, keby vláda tento návrh stiahla úplne,“ povedala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Top problémom Slovenska je korupcia, ale aj nefunkčné zdravotníctvo
Stále viac Slovákov vidí hlavný problém našej spoločnosti v korupcii, trápi ich aj zlá politická kultúra a nefunkčné zdravotníctvo. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová


„Je nemysliteľné, aby sa ‚revolúcia‘ v štátnych nákupoch, ktorá sa dotkne tisícok úradov a desaťtisícov podnikateľov, robila bez širšej diskusie a komplexnej analýzy súčasného stavu,“ dodal Gabriel Šípoš z TIS.

Mimovládne organizácie navrhujú, aby sa takzvané podlimitné zákazky nevyňali zo zákona, a tak sa nezvyšovala úroveň hodnoty, do ktorej možno zadať zákazky bez centrálneho zverejňovania kritérií, súťažných podkladov, zápisníc z vyhodnotenia ponúk či samotných ponúk uchádzačov.

„Znížená transparentnosť v dostupnosti informácií by mala pre nižšiu súťaživosť tendrov negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, ale pre vyšší počet predražených nákupov aj na verejné financie. Plánované referencovanie cien či zverejňovanie faktúr sú síce vítané kroky, ale vzhľadom na ostatné kroky by celkové zúženie transparentnosti tendrov nezvrátili,“ poznamenali.

SaS: Najväčší problém eurofondov je korupcia a klientelizmus
Opozičná strana SaS chce zriadiť jednotnú organizáciu na rozdeľovanie eurofondov. Ich najväčším problémom je korupcia a klientelizmus, upozornil na utorkovej tlačovej konferencii kandidát SaS do eurovolieb Ján Rudolf. Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | tasr


Navrhujú neznižovať povinnú archiváciu dokumentov z obstarávaní z desať na päť rokov. Navrhujú ponechať Úradu pre verejné obstarávanie  právo žiadať od obstarávateľov kompletnú dokumentáciu k zákazkám a od orgánov činných v trestnom konaní získať informácie týkajúce sa nimi kontrolovaných tendrov.

„Postavenie ÚVO pri kontrole tendrov musí byť silnejšie a nezávislejšie ako dnes, čo je v protiklade k vládnemu návrhu,“ skonštatoval Peter Goliaš z INEKO.

Pandémia ohrozuje demokraciu
Správa demokratického inštitútu International IDEA uviedla, že šesť z 10 krajín sveta prijalo počas pandémie Covid-19 opatrenia, ktoré ohrozujú demokraciu alebo ľudské práva, informuje portál France 24. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková