Top problémom Slovenska je korupcia, ale aj nefunkčné zdravotníctvo
16 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Stále viac Slovákov vidí hlavný problém našej spoločnosti v korupcii, trápi ich aj zlá politická kultúra a nefunkčné zdravotníctvo.


Menej problémové sú nezamestnanosť či hospodárska situácia. Takéto závery priniesol čerstvý prieskum agentúry Focus pre Transparency International. Respondenti mali vybrať tri najväčšie problémy, ktoré trápia krajinu.


„Kým ešte na začiatku dekády Slováci za najväčší problém krajiny označovali nezamestnanosť, tá je dnes podľa nich až na piatom mieste, na úrovni obáv z kriminality. Výrazne klesli aj starosti o životnú úroveň (ceny, platy) či ekonomickú výkonnosť Slovenska,“ uvádza Transparency International na svojom webe.


Naopak do popredia sa podľa prieskumu posunuli nekvalitné zdravotníctvo a nedostatočný boj proti korupcii. Korupciu označilo za jeden z hlavných problémov krajiny takmer 40% občanov, teda o dve tretiny viac ako v prieskume na konci vlády Ivety Radičovej v januári 2012.


Transparency International ešte zdôrazňuje, že oproti roku 2012 sa viac ako zdvojnásobili obavy občanov o ochranu životného prostredia (zo 4 na 10%), obavy zo zlej politickej kultúry (z 11 na 20%), ako aj medziľudských vzťahov (z 10 na 18%). „Pre porovnanie, príchod migrantov zo zahraničia označilo ako jeden z troch hlavných problémov necelých 7% občanov.“


Najnovší prieskum agentúry Focus bol robený na reprezentatívnej vzorke 1009 obyvateľov Slovensku 2.až 9. decembra minulého roku.


Nekalá politická kampaň alebo ako odstaviť „fašistov“?!
Média hlavného prúdu namiesto toho, aby kontrolovali činnosť politikov, tak priamo zasahujú do politického diania a sebevlastnou aroganciou manipulujú a krivia verejnú mienku. Namiesto toho, aby objektívne informovali o politickej situácii, tak... Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Slavěna Vorobelová