Ukrajina bude musieť požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ nedodá vakcíny proti Covid-19, varuje Zelenskyj
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil svoje znepokojenie zo zákazu vývozu amerických vakcín proti Covid-19, pričom tvrdí, že jeho vláda bude „musieť“ požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ bude nečinne prizerať, informuje portál RT.


Zelenskyj v rozhovore pre New York Times vyjadril svoje znepokojenie, najmä vzhľadom na to, že istá forma očkovania proti Covid-19 by už na Ukrajine mohla začať, keby sa Kyjev rozhodol spolupracovať s Moskvou. Napriek tomu, že humanitárne dôvody pre tento krok by boli jasné, predstavovalo by to odklon od ukrajinskej štátnej politiky a pravdepodobne by to malo za následok tvrdý odpor miestnych nacionalistov.

„Našim obyvateľom sa nedá vysvetliť, že ak nám Amerika a Európa nedá vakcíny, tak budeme musieť nakúpiť vakcíny z Ruska,“ uviedol Zelenskyj s tým, že v súčasnosti sa zdieľajú informácie o ruskej vakcíne Sputnik V v televízii, a to „najmä na kanáloch, ktoré podporujú politiku Ruska“.

„Verím, že táto otázka sa môže stať ďalšou geopolitickou ranou,“ uviedol a vyzval Washington aj Londýn, aby uprednostnili Ukrajinu v distribúcii vakcín.

"Analýza nového koronavírusu ukazuje, že nie je umelo vytvorený" konštatuje ruský vedec
Analýza genómov nového koronavírusu ukazuje, že vírus je prirodzený a nie je teda vytvorený človekom. Uviedol to Rinat Maksjutov, riaditeľ novosibirského strediska Vektor pre ruskú tlačovú agentúru TASS.. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Prezident však poprel, že by odmietnutie Sputniku V bolo úplne politické, pričom poznamenal, že „ruská vakcína neprešla všetkými testami“, a že „neexistujú skutočné dôkazy o tom, že by táto vakcína mala 100% pozitívny účinok.“

Vyhliadky Ukrajiny na získanie pomoci sa rýchlo zhoršili po tom, čo americký prezident Donald Trump zakázal vývoz vakcín, čo znamená, že Kyjev si na akékoľvek dávky bude musieť dlho počkať.

V piatok premiér Denis Shmygal prezradil, že Ukrajina môže dostať svoju prvú várku až vo februári, pričom uviedol, že vláda komunikuje s každým výrobcom vakcín, okrem tých z Ruska.

Európska agentúra pre lieky pripravuje stretnutie so spoločnosťou Pfizer pod tlakom predvianočného schválenia vakcíny
Európska agentúra pre lieky prehlásila, že stretnutie s cieľom vyhodnotiť údaje potrebné na schválenie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer sa bude konať o týždeň skôr, ako bolo plánované, a to kvôli predvianočnému tlaku, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár