Kováčik mal vynášaním informácií pre mafiu ohroziť policajných informátorov
21 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika 22. októbra a odvtedy na jeho osobu už vyplávali informácie, ktoré o ňom vytvárajú riadne čierny obraz. A ako sa zdá, zlého narobil skutočne veľa.


Kováčik mal za úplatky údajne poskytovať zločineckej skupine nielen priaznivé rozhodnutia prokuratúry, ale aj utajované dokumenty z vyšetrovania a citlivé záznamy operatívcov zo stretnutia so svojimi zdrojmi. A to je skutočne problém, pretože týmto tie osoby skutočne ohrozil, informuje portál sme.sk.
Anonymizované uznesenie dovolilo sprístupniť ministerstvo

Špecializovaný trestný súd doteraz opis skutkov tajil a médiám poskytol len tú časť uznesenia, kde sa píše o dôvodoch, prečo Kováčik nie je stíhaný na slobode. Anonymizované uznesenie o vzatí bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do väzby je však už vonku a detailnejšie opisuje, z akých skutkov je Kováčik obvinený. „Konal v úmysle umožniť obvinenému včas realizovať opatrenia smerujúce k zakrytiu jeho prípadnej trestnej činnosti a zamedzeniu jej odhalenia,“ píše sa o Kováčikovi v uznesení. Špecializovaný trestný súd sprístupnil denníku SME anonymizovné uznesenie v celom rozsahu po tom, ako sa redaktor denníka SME Adam Valček voči rozhodnutiu súdu odvolal a ministerstvo spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej mu dalo za pravdu.

Stotožnilo sa s názorom redaktora, že ak chce súd novinárom odmietnuť zverejniť časť uznesenia, musí aj riadne zdôvodniť prečo, a neodvolávať sa len na vágne tvrdenia, že by sa tým mohlo mariť vyšetrovanie. „V ďalšom konaní bude úlohou povinnej osoby komplexnejšie posúdiť, či je skutočne nevyhnutné odmietnuť sprístupnenie celého odôvodnenia požadovaného rozhodnutia o väzbe,“ píše sa v rozhodnutí ministerstva.

Peter Tóth vypovedal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vynášal informácie Norbertovi Bödörovi.
17 | 07 | 2019 | Peter Králik

Za „kauciu“ vo výške sto tisíc zariadil prepustenie Kudličku

Dušan Kováčik je obvinený zo spolupráce so zločineckou skupinou, ktorej meno je síce anonymizované, ale už z dávnejších vyjadrení polície vyplýva, že ide o takáčovcov. Takisto podľa obvinenia minimálne od roku 2017 vynášal stíhaným ľuďom informácie zo spisov. Ďalším informátorom takáčovcov bol aj Norbert Paksi, v čase, keď bol zástupca riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností. Vďaka svojim kontaktom na polícii mal informácie o rozpracovaní jednotlivých členov takáčovcov, ktoré im potom odstupoval. Paksi sa ku skutku priznal a v súčasnosti s políciou spolupracuje.

Kováčik sa podľa obvinenia podieľal aj na prepustení bossa skupiny Ľubomíra Kudličku na slobodu. V roku 2017 mal vybaviť, aby jemu podriadená prokurátorka nepodala sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorým Kudličku pustil na slobodu na kauciu vo výške 100-tisíc eur. Túto požiadavku podľa uznesenia vybavoval dnes tiež už bývalý a rovnako zadržaný šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý sa takisto už priznal a s políciou skutočne výdatne spolupracuje.

Konečne! Generálna prokuratúra preverí všetky dozorované prípady Dušana Kováčika
Prácu Špeciálneho prokurátora budú preverovať. Skontrolujú mu všetky prípady, nad ktorými vykonával dozor, informuje portál tvnoviny.sk Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kováčik odovzdal mafii obálku s veľmi citlivými informáciami

Za prepustenie zaplatil Kudlička ďalších 100-tisíc eur, pričom polovicu si podľa obvinenia nechal Makó, ktorý sa potom ešte na polovicu rozdelil s jedným nemenovaným spolupracovníkom. Druhých 50-tisíc dal Kováčikovi. „Druhú polovicu odmeny, vo výške 50-tisíc eur obvinenému špeciálnemu prokurátorovi v kaviarni nachádzajúcej sa na prvom poschodí nákupného centra,“ píše sa v uznesení. Posledným bodom obvinenia v prípade Kováčika je, že pomáhal skupine ľudí obvinených z plánovania vraždy bratislavského vyšetrovateľa. Tí chceli od neho informácie o priebehu vyšetrovania. „Kováčik im doniesol obálku formátu A4, ktorej obsahom boli fotokópie častí vyšetrovacieho spisu“, píše sa v uznesení.

V uvedenej obálke bolo uznesenie o začatí trestného stíhania a dva úradné záznamy operatívcov zo stretnutí so svojimi informátormi, pričom len jeden z nich tam bol uvedený pod krycím menom. Z uznesenia zároveň vyplýva, že takáčovci tak mohli vďaka Kováčikovi odhaliť minimálne jedného človeka, ktorý na nich donášal informácie. V obálke boli aj dva utajované dokumenty vydané Špecializovým trestným súdom, ktoré nie sú bližšie špecifikované, a tiež výsluch vyšetrovateľa, ktorého vraždu údajne plánovali. O nesprístupnenie všetkých týchto detailov požiadal súd dozorujúci prokurátor. A súhlasila s tým aj príslušná sudkyňa Pamela Záleská, takže Špecializovaný trestný súd im vyhovel, píše v závere portál sme.sk.
Proces s Kudličkom


  • Ľubomír Kudlička je považovaný za bosa mafiánskej skupiny takáčovcov.

  • Je obžalovaný z objednávky vraždy podnikateľa Romana Krajčiho, s ktorým sa Kudlička sporil o lyžiarske stredisko Malinô Brdo.

  • Stíhaný bol vo väzbe, no v roku 2017 ho súd prepustil na kauciu 100-tisíc eur, čo kritizoval aj vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

  • V novembri tohto roku ho Špecializovaný trestný súd odsúdil na 25 rokov väzenia, Kudlička sa odvolal.


Boss takáčovcov Kudlička pozná svoj trest: Za brutálnu vraždu si posedí v base 25 rokov. Cíti sa nevinný
Ďalší nevinný v base? Takých tam je určite plno. Ľubomír Kudlička ale trvá na tom, že on nevinný je. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.