Čarnogurský: Prajem si, aby sa v novom roku nepodarilo USA a NATO umiestniť vojenskú základňu na Slovensku
21 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Bývalý predseda vlády Slovenskom republiky a minister spravodlivosti Slovenskej republiky, Ján Čarnogurský zhrnul výsledky roka 2020 a prezradil v rozhovore pre Sputnik.cz, či sa nechá zaočkovať proti koronavírusu a prípadne, ktorú vakcínu by si vybral.


Český Sputnik sa v rozhovore s Jánom Čarnogurský opýtal na celoplošné testovanie občanov.

Aký vzťah k tomu majú tamojší ľudia? Nechal ste si tento test urobiť aj vy?
Čarnogurský: Áno, skutočne, pred pár mesiacmi prebehlo na Slovensku celoplošné testovanie na koronavírus. Zúčastnilo sa ho približne 60% Slovákov. Ja sám som test tiež absolvoval, tým skôr, že to bol test jednoduchý. Potom sa ale ukázalo, že počet nakazených začal stúpať. Slovenské médiá písali, že sa ľudia nakazili práve v radoch na testovanie. Mal som negatívny test na covid-19.

Hodláte sa dať zaočkovať proti koronavírusu?
Zatiaľ som sa stopercentne nerozhodol, ale myslím, že predsa len áno. Budem musieť dôverovať slovenskej vláde. Keď povie, že vakcína je otestovaná a spoľahlivá, nebudú mať občania na výber. Budeme musieť veriť vláde.

Keď ale budete mať na výber, ktorú vakcínu si vyberiete - európsku, ruskú alebo čínsku?
Samozrejme preskúmam informácie o vakcínach a aj o výsledkoch očkovania v iných krajinách. Potrebujeme objektívne dáta, štatistické údaje o očkovaných, napríklad v Rusku, a tiež o vedľajších účinkoch po vakcinácii. Týka sa to všetkých vakcín, európskych aj čínskych. Keď budú výsledky mojich osobných záverov ohľadom účinnosti rôznych vakcín približne rovnaké, dal by som prednosť ruskej vakcíne Sputnik V.

RNDr. Marek Petráš o vakcíne proti Covid-19: "Existujú oprávnené obavy o bezpečnosť"
Český vedec s nádejami očakáva vakcínu od spoločnosti Pfizer. Avšak očakávania sú spojené aj s obavami, keďže ide o prevratnú technológiu, pri ktorej dlhodobé vedľajšie účinky zatiaľ nepoznáme. Obavy o bezpečnosť sú podľa vakcinológa preto na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Petra Demková


Náš rozhovor sa koná koncom decembra. Ktoré udalosti pre Vás osobne boli na Slovensku a v Európe najdôležitejšie?
Na Slovenskom máme novú vládu. Všetci aktívne debatujú o boji s korupciou, o zatýkaní úradníkov, čo používajú v politickom boji proti predošlej vláde Roberta Fica. Pripomenul by som ale ešte jednu vec. Náš nový minister obrany je vyložene proamerický a veľmi protiruský. Na Slovensku stále diskutujú o doktríne národnej bezpečnosti, a o tom, či má byť v tejto doktríne Rusko označené za hrozbu pre Slovensko. Vláda schválila novú stratégiu, v ktorej sa hovorí, že Rusko je výzvou pre bezpečnosť Slovenskej republiky. Myslím, že vláda kvôli tomu prichádza o podporu spoločnosti.

Čo osobne očakávate od roku 2021?
Mám štyri deti a deväť vnukov. Chcem, aby boli všetci šťastní a úspešní. Pokiaľ ide o krajinu a politiku, myslím, že Slovensko potrebuje rozvíjať priateľské vzťahy so všetkými krajinami, vrátane tak dôležitej krajiny, akou je Rusko.
Prajem sebe a Slovensku, aby sa USA a NATO v novom roku nepodarilo rozmiestniť v mojej krajine vojenskú základňu.

Paška naložil Korčokovi: "Bezpečnostná stratégia Slovenska je deravá a zamlčuje vážné hrozby a riziká.“
Slovenský politik a bývalý europoslanec Jaroslav Paška sa vo svojom príspevku na Facebooku zameral na Bezpečnostnú stratégiu Slovenskej republiky. Podľa jeho slov nenapĺňa elementárne zásady objektívnosti hodnotenia bezpečnostného prostredia a ani... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič