Schvaľovanie vakcíny odkrýva veľký problém EÚ (Stefan Kornelius)
21 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Stefan Kornelius (Süddeutsche Zeitung)


Európsky prebyrokratizovaný zdravotnícky systém naliehavo potrebuje reformu


Pandémia koronavírusu odkryla, ako to je v skutočnosti s jednotou v Európskej únii. Na začiatku sa každá krajina uzavrela do seba a snažila sa pomôcť si v rámci možností sama. Riešenie sa hľadalo výlučne na národnej úrovni a z hraníc sa stali bariéry medzi štátmi. Situácia bola v každej krajine iná. Pokým v severnom Taliansku húfne zomierali ľudia, v Rakúsku sa riešili úplne iné otázky, napríklad presunutie obrnených vozidiel na Brennerský priesmyk. Nemecko si zas myslelo, že je od tohto problému ďaleko. Kým sa  v nemocnici vo Freiburgu začali lekári starať o prvých Francúzov s COVIDom, ubehli dlhé, trýznivé týždne. V Číne sa už pritom naplno rozdávali ochranné rúška na tvár a rátali mŕtvi.


Po prvom šoku ministri zdravotníctva prisľúbili zlepšenie, regulovali spoluprácu pri rozdeľovaní vakcín a vyrokuvávali dohody. Nebolo to ľahké, pretože zdravotnícka politika nie je súčasťou katalógu bežných úloh, aj keď sa lieky vzhľadom na trhové hospodárstvo schvaľujú spoločne, poznamenáva Stefan Kornelius v novinách Süddeutsche Zeitung.


Práve takýto rozptýlený rámec kompetencií viedol takmer k ďalšej kolízii, tentokrát pokiaľ ide o občanov Európskej únie. Ťažko si predstaviť, prečo vakcína vyvinutá v Nemecku a dodávaná z Belgicka sa síce môže aplikovať vo Veľkej Británii, USA, Kanade, Bahrajne či Izraeli, ale nie tam, kde bola vyvinutá a testovaná na ľuďoch.


Mainská (americká) spoločnosť Biontech predložila žiadosť na schválenie svojej vakcíny súčasne americkému FDA a európskemu EMA. Oba úrady pracujú podľa porovnateľných štandardov, ale európsky systém nepozná zrýchlené konanie a to z jednoduchého dôvodu: Na schvaľovacom procese v Európe sa podieľa 27 -aktérov – národných schvaľovaných úradov.


Nemecko proti „očkovaciemu nacionalizmu“


Americkým úradom nič nebránilo tomu, ako celé konanie urýchlili. Britské úrady sa rozhodli pre rovnaký postup, pretože Brexit katapultoval krajinu zo spoločného systému a Johnsonova vláda urýchlením procesu mohla demonštrovať svoju politickú nezávislosť.


Nemecká spolková vláda sa riadila opačným princípom, bola proti „očkovaciemu nacionalizmu“, aby sa neohrozila zásada súdržnosti Európskej únie. Ak by jednotlivé krajiny postupovali individuálne a nekoordinovane, viedlo by to k nekontrolovateľnej cezhraničnej „očkovacej turistike“, čo by úplne rozbilo dohodnutú vyváženú distribučnú sieť pre vakcináciu.


Úrady Európskej únie stanovili schválenie vakcíny na 21. december. Reforma prebyrokratizovaného zdravotníckeho systému EÚ je ale  naliehavo potrebná, uzatvára svoj komentár Stefan Kornelius v nemeckých novinách Süddeutsche Zeitung.