Americký expert na vojenskú techniku spochybnil potenciál lietadlových lodí US Navy
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Pri pobrežiach krajín tretieho sveta pôsobia impozantne. Ale proti najmodernejším zbraňovým systémom (aj Ruskej federácie) nemajú najnovšie americké lietadlové lode prakticky žiadnu šancu, píše portál Vojenská kontrola (Военное обозрение)


.Podarí sa americkým lietadlovým lodiam prežiť vojnu s Ruskom? Kladie si otázku aj magazínom Forbes uznávaný vojenský expert a publicista Sebastien Roblin. Jeden z najzorientovanejších a názorovo najvyváženejších ľudí v Spojených štátoch. Web topvar.ru citoval z jedného z jeho najnovších článkov.


Hlavná otázka, ktorú sformuloval Roblin, znie asi takto: "Čo čaká na lietadlové lode, ak sa zhostia náročnejších úloh ako potlačenie politických pohybov vkrajinách tretieho sveta?"...

Roblin je presvedčený, že lietadlové lode v budúcnosti budú slúžiť ešte desaťročia, čo v niektorých krajinách vzbudzuje strach. A v niektorí nebudú vyvolávať žiaden rešpekt, pretože dnes má lietadlová loď obrovskú zraniteľnosť. A predovšetkým - vďaka úsiliu Ruska a Číny.

Do iránskej flotily pribudla nová lietadlová loď ako odpoveď Washingtonu
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Obrovská loď prepravuje 60 lietadiel vrátane 24 F-35 a rovnakého počtu F / A-18. Elektromagnetické katapulty, vysokorýchlostné výťahy na zdvíhanie lietadiel a zásobovanie strelivom, nové systémy určené na zníženie nákladov na údržbu. Všetky inovácie však lietadlové lode US Navy "trochu" predražili. Celkovo stojí kus13 miliárd dolárov, teda je dvakrát drahší ako ktorýkoľvek z predchodcov ako napríklad „Nimitz“.

Áno, americké lietadlové lode na jadrový pohon sú demonštračnou silou. A táto sila, ako ukazuje prax, sa dá jednoducho premiestniť na druhý koniec sveta a prezentovať rozhodné operácie, ako to bolo v prípade Balkánu, Líbye a Iraku. Roblin si však  kladie otázku: Čo ak nie Irak alebo Líbya? Ak nie krajina tretieho sveta? Čo potom?

A potom sa všetko môže odohrávať úplne inak. Úspechy niektorých krajín v oblasti raketových a podvodných technológií spochybňujú možnosť prežitia takýchto veľkých a drahých lodí pri operácii v podstate akejkoľvek vzdialenosti od nepriateľského pobrežia.

Prvá lietadlová loď vyrobená v Číne absolvuje prvé cvičné manévre
Toto je veľký míľnik PLANu ( Námorníctvo ľudovej oslobodeneckej armády ). Ale ide všetko podľa plánu ? Píše nationalinterest.org Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Pritom efektívna vzdialenosť od cieľa od lietadlovej lode je daná operačným doletom (a návratom na palubu) jej lietadiel. Teda 700 km. Toto je rozsah F / A-18. F-35 ich má viac, ale nie toľko, ako rakety protivníka. Rozdiel medzi akčným rozsahom lietadiel z lietadlových lodía pobrežných protilodných komplexov je čoraz výraznejší.

Dnes už bežná protilodná balistická raketa môže ľahko trafiť lietadlovú loď a roztrhať ju na kusy konvenčnou nejadrovou hlavicou dlho predtým, ako piloti na jej palube len začnú zahrievať motory. Ak vezmeme do úvahy, že podľa výpočtov amerického námorníctva stačí jedna takáto strela pre štandardnú lietadlovú loď triedy Nimitz, nebude mať vôbec zmysel budiť pilotov.

A mimochodom, nezabudnime na ponorky. Počnúc nemeckou jednotkou U-29, ponorky pravidelne posielali na dno zástupcov lodí tejto triedy. Lietadlové lode samozrejme vždy sprevádzajú torpédoborce a fregaty špecializované na protiponorkovú obranu. Okrem toho lietadlá námornej hliadky s veľkým dosahom a lodné vrtuľníky pomáhajú čistiť more pri hľadaní nepriateľských ponoriek. Ako odstrašujúce je to pre jadrovú ponorku, ktorá číha v hĺbke asi kilometra a čaká len na okamih, kedy dostane príkaz na zničenie nepriateľa, je otázka.

Francúzsko stavia ďalšiu atómovú lietadlovú loď väčšiu ako Charles de Gaulle
Práce na nástupcovi Charlesa de Gaulla by sa mali začať koncom roka 2025, uvádzať do prevádzky ho budú v roku 2038. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Ruské ponorky vôbec nepotrebujú reklamu. A ak si vezmete napríklad ruskú ponorku triedy Oscar (projekt 949A Antey), potom nebude potrebné vlastne nič v rámci efektívnej obrany lietadlovej lode.. Dosah letu „Granitov“, „Onyxov“ a „Kalibrov“ je dostatočný a možno ich vystreliť odkiaľkoľvek spod hladiny a doletia prakticky kamkoľvek, či už sólo, alebo v salvách.

Výzvu, ktorej čelia úderné skupiny najnovších lietadlových lodí komplikuje práve skutočnosť, že nové protilodné strely sa stávajú rýchlejšími, s dlhšími doletmi a sú všestranné. To znamená, že ich možno nasadiť z najrôznejších platforiem, vrátane hliadkových lietadiel a bombardérov s dlhým doletom, malých a nenápadných rýchlostných člnov a dokonca aj z prepravných kontajnerov skrytých v prístave.

Čím ťažšie je lokalizovať nosič, tým ťažšie je zostreliť raketu.

Preto rakety čoraz viac komplikujú život lietadlových lodí. Cena rakety, ktorá môže spôsobiť kritické poškodenie lietadlovej lode, pritom vôbec nie je porovnateľná s nákladmi na stavbu lode, na ktorú je zameraná.

A nová generácia nadzvukových rakiet, ako napríklad ruský Zirkon, je už samozrejmosťou.

Začala sa éra odbavovania dopravných lietadiel na lietadlových lodiach
Tak už nielen bojové lietadlá, vrtuľníky, stíhačky a stíhacie bombardéry. Na lietadlovej lodi amerického námorníctva USS Carl Vinson s jadrovým pohonom pristálo a bolo vybavené dopravné lietadlo. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Je smutné to konštatovať, ale moderná lietadlová loď je skutočne iba nástrojom vojny proti krajinám tretieho sveta, ktoré nemajú ponorky, moderné systémy protivzdušnej obrany, protilodné komplexy či ponorky.

Krajina, ktorá vlastní správne nástroje na boj proti lietadlovým lodiam, bude schopná spôsobiť nielen škody na akejkoľvek bojovej formácii lodí, ale môže byť dokonca neuveriteľne úspešná.

Najdrahšia loď amerického námorníctva nie je plne bojaschopná (VIDEO)
Nová lietadlová loď amerického námorníctva v hodnote 13 miliárd dolárov bola dodaná len s dvoma z 11 výťahov, potrebných na vyloženie výzbroje na palubu. Ide o najnovšie zo série mimoriadne nákladných rozpačitých "prekvapení" pre americké... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič