Ruská vakcína Sputnik V je údajne účinná proti najnovšej mutácii Covid-19, ktorá sa zjavila na Britských ostrovoch
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Sputnik V, prvá registrovaná vakcína proti Covid-19 na svete, je „vysoko účinná“ aj proti jeho novej mutácii vyskytujúcemu sa vo Veľkej Británii a šíriacemu sa po celej Európe, tvrdí šéf ruského priameho investičného fondu (RDIF) Kirill Dmitriev, informuje portál RT.


"Sputnik V opakovane preukázal svoju účinnosť aj voči novým mutáciám" uviedol začiatkom týždňa pre novinárov Dmitriev. Ešte predtým hovorca Kremľa Dmitrij Peskov prezradil, že Rusko sa riadi najnovšími informáciami britských vedcov s tým, že vládna pracovná skupina pre Covid-19 podnikne akékoľvek potrebné reakcie.

Európska agentúra pre lieky pripravuje stretnutie so spoločnosťou Pfizer pod tlakom predvianočného schválenia vakcíny
Európska agentúra pre lieky prehlásila, že stretnutie s cieľom vyhodnotiť údaje potrebné na schválenie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer sa bude konať o týždeň skôr, ako bolo plánované, a to kvôli predvianočnému tlaku, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Britský premiér Boris Johnson minulý týždeň oznámil objav novej mutácie Covid-19, ktorá by podľa odborníkov mohla byť až o 70 percent nákazlivejšia ako pôvodný kmeň. Zatiaľ neexistujú žiadne údaje, ktoré by naznačovali, že by bola mutácia smrteľnejšia. Po tomto oznámení uvalilo Spojené kráľovstvo bezprecedentné obmedzenia slobody pohybu.

Rusko k tomuto víkendu oficiálne zaregistrovalo 2 848 377 prípadov Covid-19, pričom v súčasnosti je pod lekárskym dohľadom viac ako 612 000 ľudí. V porovnaní so zvyškom sveta je krajina štvrtá v rebríčku zistených prípadov za USA, Indiou a Brazíliou.

Koronakríza v Rusku môže skončiť začiatkom roku 2021, tvrdí šéfka dozorného orgánu pre zdravie
S hromadným očkovaním proti Covid-19, ktoré sa v Rusku začalo tento mesiac, sa šéfka dozorného orgánu pre zdravie obyvateľov domnieva, že koronakríza by mohla skončiť do pár mesiacov, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár