Nedôvera v masové očkovanie môže zhatiť plány farmaceutických gigantov (Vladimír Prochvatilov)
21 | 12 | 2020 I Zuzana Perželová
Zdroj: Fond strategickej kultúry



Boj vrcholí. O časť vysoko ziskového svetového trhu bojujú dve americké farmaceutické spoločnosti Moderna a Pfizer. V stávke sú desiatky alebo dokonca stovky miliárd dolárov. Napriek tvrdeniam o „najvyššej účinnosti a „absolútnej bezpečnosti“ vakcín to s nimi ani zďaleka nie je také jednoznačné.



 

Británia bola prvá, ktorá začala 9. decembra masové očkovanie. V ten istý deň britské médiá oznámili, že u dvoch zamestnancov britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) sa po podaní pfizerovskej vakcíny objavila alergická anafylaktoidná reakcia.

Spoločnosť Pfizer, americký farmaceutický gigant, ktorý počas druhej svetovej vojny zarobil na výrobe penicilínu milióny dolárov, zverejnil predbežné  údaje klinických štúdií na základe, ktorých bolo možné dospieť k záveru, že pfizerovská vakcína (BNT162b2) poskytuje 95% ochranu proti COVIDu-19.

V čase, keď sa objavila informácia o anafylaktoidnej reakcii (druh alergie) u dvoch zamestnancov britského ministerstva zdravotníctva, v Británii už bolo zaočkovaných niekoľko tisíc ľudí. Nastala panika. Podľa Daily Mail sa ju úradníci snažili uhasiť, no bez veľkého úspechu.

„24 hodín po najväčšom programe masového očkovania v histórii Spojeného kráľovstva vydal Úrad pre reguláciu liekov varovanie, že každému, kto je alergický na lieky alebo potraviny, by mal byť prístup k toľko ospevovanej vakcíne zakázaný“, píše Daily Mail. Materiál konštatuje, že hneď ako po zaočkovaní dostali dvaja zamestnanci NHS anafylaktický šok vydala Britská regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – MHRA), ktorá predtým „s dych berúcou rýchlosťou povolila núdzové použitie vakcíny“ oznámenie, že „ľudia, ktorí mali výrazné alergické reakcie na lieky alebo potraviny, by vakcínu nemali dostať“.

Daily Mail píše: „Obavy verejnosti z rizík  novej vakcíny, ktorá  ako sa uvádza, je proti nákaze na 95% účinná, môžu prekaziť program masového očkovania“.

Znepokojenie vyvoláva aj to, že v USA počas testovania vakcíny spoločnosti Pfizer zomreli dvaja muži„Prvé úmrtie bolo zaznamenané tri dni po podaní prvej dávky vakcíny, pacient trpel aterosklerózou a obezitou. Druhá očkovaná osoba dostala 60 dní po podaní druhej dávky vakcíny infarkt a na tretí deň zomrela“, píše  Forbes.

Účinok vakcíny na alergikov sa neskúmal. Robert F. Kennedy mladší varoval aj pred ďalšou americkou vakcínou od spoločnosti Moderna. "Problém s testovaním vakcíny je, že sa netestuje na 'typických Američanoch', ale na starostlivo vybranej skupine ľudí, ktorí netrpia žiadnou chorobou’’, uviedol Kennedy.

Niekoľko dobrovoľníkov zaočkovaných vakcínou Moderna bolo hospitalizovaných s ťažkým poškodením imunitného systému. Rovnaká situácia teraz nastala aj pri vakcíne Pfizer.

Vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna obsahujú vírusovú molekulu nazývanú messenger RNA (mRNA), ktorá je uzavretá v obale z lipidových nanočastíc. Po podaní do organizmu sa mRNA dostáva do bunky a začína syntetizovať špecifické antigény pre patogén, ktoré vyvolávajú imunitnú reakciu.

„Nedostatkom týchto vakcín je ich novosť. Vakcíny mRNA jednoducho nie sú overené časom, takže nie je známe, ako sa budú v ľudskom organizme správať“, píše  Deutsche Welle.

Počas testovania vakcíny v USA, uskutočneného spoločnosťou Pfizer, sa u 137 ľudí objavila anafylaktoidná reakcia a u štyroch ľudí sa vyvinula Bellova obrna, ktorá spôsobuje ochabnutie svalov na jednej strane tváre v dôsledku nesprávnej činnosti nervov. Pobúrenie Britov vyvolala skutočnosť, že MHRA a NHS o tom vedeli a aj tak vystavili obyvateľstvo neodôvodnenému riziku.

Hlavným problémom vakcíny Pfizer je, že sa musí skladovať pri veľmi nízkej teplote (–70 stupňov Celzia). Väčšina kliník a nemocníc po celom svete nemá mrazničky na skladovanie vakcín. Táto teplota sa dosahuje v špeciálnych chladničkách s využitím suchého ľadu, ale takmer 3 miliardy ľudí na celom svete  žijú  tam, kde nič podobné nie je.

V tlačovej správe spoločnosti Pfizer sa uvádza, že "sa snaží tento problém vyriešiť vytvorením špeciálnych chladničiek s mobilným monitorovaním, ktoré sa budú dopĺňať suchým ľadom raz za 15 dní’’.  Medzi „pokusom o vyriešenie problému“ a „riešením problému“ je však obrovský rozdiel.

Fox News  uvádza, že spoločnosť Pfizer má ťažkosti s kvalitou surovín dodávaných na výrobu vakcíny. Suroviny sa ukázali ako nevyhovujúce. Zástupcovia spoločnosti Pfizer zatajili, ktorí dodávatelia sú vinní. K surovinám na výrobu vakcín patria antivírusové látky, antiseptické tekutiny, sterilná voda a prvky DNA samotného vírusu. Spoločnosť Pfizer nakupuje suroviny od dodávateľov v USA a Európe, ale spoločnosť si mohla objednať prvky DNA COVID-19 iba v biologických laboratóriách Pentagónu nachádzajúcich sa v postsovietskych republikách (Ukrajina, Gruzínsko, Kazachstan).

Fox News poznamenáva, že spoločnosť Pfizer porušila pravidlá, ktoré sa od farmaceutických spoločností požadujú, aby s nákupom surovín počkali dovtedy, kým nebude ich produkt schválený a nebudú vytvorené výrobné linky a dodávateľské reťazce. Spoločnosť Pfizer zároveň nikdy predtým nevyrábala vakcínu s technológiou využívajúcou mRNA, nemá s tým teda žiadne skúsenosti. „Dodávateľský reťazec sme začali formovat v marci, keď sa vakcína ešte len vyvíjala. Čo je úplne bezprecedentné",  poznamenal pre televíznu stanicu Fox News pracovník spoločnosti Pfizer zasvätený do problematiky.

Británia medzitým objednala 40 miliónov dávok vakcíny. Americká vláda zadala prvú objednávku na 100 miliónov dávok s možnosťou nákupu ďalšej pol miliardy. EÚ objednala od spoločnosti Pfizer 200 miliónov dávok s možnosťou dokúpit ďalších 100 miliónov. Japonsko objednalo 120 miliónov dávok. Významné objednávky zadali aj krajiny Južnej Ameriky a ázijsko-pacifického regiónu.

Ak sa panika rozšíri mimo Británie, bude masová vakcinácia a obchodné plány spoločnosti Big Pharma zmarené.

Autor Vladimír Prochvatilov je expert Vojenskej akadémie vied RF