Arca Capital chce presunúť kapitál do Česka, exriaditeľ tvrdí, že ľudia prídu o peniaze
21 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Finančná skupina Arca, do ktorej mala vložiť nemalé peniaze aj premiérova manželka, má finančné problémy. A tie zrejme spôsobujú, že sa snaží presunúť svoj kapitál do susedného Česka. Rozhodnutie o tom má údajne padnúť dnes.


Jej bývalý spoluzakladateľ tvrdí, že je to preto, lebo je tam benevolentnejšie právo, podľa ktorého by neúspešní finančníci nemuseli odškodniť dotknutých veriteľov, ale len sebe spriaznené firmy! Spoločnosť ale tvrdí, že len vstupujú na trh, kde sa im pomocou zahraničného investora podarí skupinu zachrániť, uvádza portál noviny.sk.
Trestné oznámenie za falošné zmenky jedného zo zakladateľov

Ako je známe, v spoločnosti iba nedávno vykonala polícia raziu. „Táto finančná skupina bola financovaná formou dlhopisov a zmeniek, ktoré majú v rukách aj drobní investori. Hrubé odhady hovoria o tom, že investičná skupina Arca má prostredníctvo rôznych finančných nástrelov niekoľko jednotiek tisíc veriteľov, presné číslo nie je dodnes známe,“ uvádza Adam Valček, reportér denníka SME. Zakladateľ a bývalý riaditeľ spoločnosti Pavol Krúpa presunul svoje podnikateľské aktivity do Prahy. Krúpa podal aj trestné oznámenie, na základe čoho sa uskutočnil zásah NAKA v sídle spoločnosti. „Podal som trestné oznámenie kvôli falšovaným zmenkám na moje meno,“ tvrdí zakladateľ spoločnosti Arca.

„Kauzu „falošné podpisy“ sa snaží pán Krúpa priživovať dlhodobo a to s cieľom odkloniť pozornosť od závažných podozrení viažucich sa k jeho osobe a faktu, že on sám je významným dlžníkom skupiny Arca Capital,“ konštatuje sa v stanovisku spoločnosti Arca Capital. Nový manažment ale podľa Pavla Krúpy robí všetko pre to, aby prišli o svoje peniaze v hodnote miliardy eur desiatky tisíc sporiteľov. „Mám obavy o peniaze ľudí, že nedostanú prakticky nič,“ myslí si Krúpa.

Kauza Arca Capital: Jej nový záchranca veľa dôvery nevzbudzuje
Investori sú stále v neistote a nevedia, koľko peňazí, ktoré už vložili do Arca Capital, sa im vráti naspäť. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Cesta za snom môže stáť veľa ľudí aj nich celoživotné úspory

Zakladateľ a bývalý riaditeľ sa totiž obáva, že na dnešnom valnom zhromaždení spoločnosť presunie hlavné aktivity do Čiech, kde platia oveľa benevolentnejšie zákony európskej únie, oproti tým naším. „Slovenské zákony sú nastavené tak, že ľudia musia dostať 50 % a viac, v Čechách to nie je určené, dostali by možno 5-10,“ vysvetľuje Krúpa. „Pozeráme sa aj na možnosť uskutočniť reorganizáciu podľa českého práva, pretože je pravdepodobné, že súčasťou reorganizácie bude aj vstup zahraničného partnera, ktorému je česká právna úprava bližšia. Našim veriteľom chceme ponúknuť určite viac než 50 %, teda dôvod voľby Česka nespočíva v znížení tejto hranice,“ vysvetľuje spoločnosť Arca Capital.

Jej majitelia začínali ako poradcovia a predajcovia finančných produktov a poistiek, ich cesta za snom stať sa významnými finančnými žralokmi však môže stať veľa ľudí ich, v mnohých prípadoch, celoživotné úspory.  „Všetko nasvedčuje tomu, že aj keď firma padne do konkurzu alebo reorganizácie, tak budú uspokojené najmä banky a tí retailoví investori nedostanú nič alebo takmer nič,“ hovorí Valček.

Matovičova manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro
Manželka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Insolvenčné konanie na Slovensku je pre veriteľov výhodnejšie

S nápadom väčšinových majiteľov presunúť aktivity do Čiech nesúhlasí jeden zo zakladateľov, ktorý má stále 30 % balík akcií Arcy. “Som jednoznačne za to, aby sa insolvenčné konanie uskutočnilo na Slovensku, lebo pre veriteľov je to oveľa výhodnejšie. Cítim sa poškodený rozhodnutiami predstavenstva a výkonného manažmentu a je vysoká pravdepodobnosť, že prídem o viac ako 10 miliónov eur,“ uvádza vo svojom stanovisku akcionár Arcy Peter Krištofovič.

„O procese rozhodovania o presune aktivít skupiny Arca Capital, ktorý sa má udiať dnes, nemáme vedomosť, pretože sa nezúčastňujeme na interných rozhodovacích procesoch dlžníka resp. skupiny Arca Capital a tieto nevieme ani ovplyvniť,“ odpovedali podľa portálu noviny.sk právni zástupcovia veriteľov Fardous Partners s.r.o.

Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi
Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020