Paráda, materské škôlky by mohli vzniknúť aj na univerzitnej pôde
20 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Napriek tomu, že na Slovensku stále zúri pandémia koronavírusu, škôlkari do svojich zariadení chodiť môžu. A práve tu je problém, pretože mnohé z nich sú preplnené, takže rodičia nemajú svoje malé ratolesti dať.


Pomocnú ruku, najmä pedagógom, ale aj študentom či iným zamestnancom katedier, môžu v novom roku podať na niektorých vysokých školách. Ministerstvo školstva totiž chce, aby sa škôlky stali súčasťou vysokých škôl. Štát na to má vyčleniť jede milión eur, uvádza portál ta3.com.
O dotáciu na zriadenie škôlok zatiaľ požiadalo päť univerzít

Vysoké školy síce tento projekt zaujal, keďže voľných miest v škôlkach je málo najmä vo veľkých mestách, upozorňujú ale na to, že vyčlenené peniaze nebudú postačovať ani na tri škôlky. Hoci v zahraničí nie sú univerzitné škôlky žiadnou výnimkou, u nás takúto možnosť ponúka iba Technická univerzita v Košiciach a STU v Bratislave. „Akademický senát univerzity odsúhlasil tento zámer, našli sa aj financie v sume asi 150-tisíc eur z vlastných zdrojov,“ prezradil Miroslav Fikar, rektor bratislavskej STU. Škôlku na STU navštevuje 22 detí zamestnancov a študentov školy, ktoré platia mesačne 80 eur, čo je zhruba o 30 eur viac, ako v štátnom zariadení.

Univerzity by mohli začať škôlky budovať v spolupráci s mestom. „Ministerstvo školstva vyčlenilo v roku 2020 pre školy, ktoré si podali žiadosť, jeden milión eur,“ uviedol Tomáš Nejedlý z odboru komunikácie Ministerstva školstva. Viaceré školy tento zámer vítajú a o dotáciu zatiaľ požiadalo päť univerzít: Univerzita Komenského v Bratislave, SPU v Nitre, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a tiež košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika.

Minister školstva otvoril prvú univerzitnú materskú školu
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) otvoril prvú univerzitnú materskú školu Stubáčik. Tá bude fungovať pri Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | SITA

Škôlku by aj chceli, nemajú ale dostatok priestoru ani na výučbu

Nitrianska SPU a aj Žilinská univerzita by chceli zriadiť škôlku budúci rok. „Ak ide o výšku jedného milióna, tak to vystačí tak na dve, tri materské školy. Na vybudovanie novej a prvej materskej školy na našej univerzite odhadujeme v počiatočnej investícii potrebnú sumu vo výške asi 750-tisíc eur,“ skonštatovala Adriana Valentovičová, PR špecialistka Žilinskej univerzity. Vlastný projekt pripravuje aj bratislavská Univerzita Komenského, kde by mala byť materská škola súčasťou Pedagogickej fakulty, aby v nej mohli praxovať aj mladí učitelia. Kedy svoj zámer zrealizujú zatiaľ nevedia.

„Priestor pre takúto škôlku budeme musieť hľadať, pretože nás limitujú budovy univerzity, pretože dostatok priestorov nemáme ani na výučbu,“ vraví Lenka Miller, hovorkyňa Univerzity Komenského. Zariadenia s vyhovujúci priestormi majú väčšiu šancu zaradiť sa do siete škôl, ktorým náklady na prevádzku a platy zamestnancom bude prispievať štát.

Rodičia už nemôžu nechať škôlkárov doma pre obavu z korony
Nárok na pandemické ošetrovné (OČR) od 23. septembra tohto rok už nemá rodič, ktorý nedá svoje dieťa do škôlky pre obavy z nákazy novým koronavírusom. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA