Holandsko zakazuje leteckú dopravu z Británie
20 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Po oznámení prvého prípadu nového, rýchlo sa šíriaceho kmeňa Covid-19 zaviedla holandská vláda zákaz komerčných letov z Veľkej Británie do Holandska. Zákaz bude platiť minimálne do januára, informuje portál Russia Today.




Cestovné obmedzenia sa budú vzťahovať na všetky lety cestujúcich zo Spojeného kráľovstva smerujúce do Holandska od nedele 6:00 miestneho času, uviedla vláda vo vyhlásení vydanom niekoľko hodín pred začiatkom platnosti zákazu.

Rozsiahly zákaz leteckej dopravy na celé vianočné obdobie je vysvetlený ako „preventívne opatrenie“ potrebné na „obmedzenie“ možného ďalšieho vystavenia obyvateľstva novému kmeňu vírusu, ktorý bol prvýkrát zistený vo Veľkej Británii a je údajne veľmi nákazlivý.

Holandská vláda s odvolaním sa na údaje miestnej zdravotníckej agentúry odhalila, že kmeň, ktorý je rovnaký, ako ten, ktorý viedol k poslednému lockdownu britského premiéra Borisa Johnsona, bol v Holandsku zistený „začiatkom decembra“ ako súčasť prípadovej štúdie.

Írski lekári musia ošetrovať pacientov v sanitkách. Nemajú voľné lôžka
Lekári z nemocnice v Severnom Írsku, kde sa v súčasnosti nenachádzajú žiadne voľné lôžka, začali ošetrovať pacientov v zadnej časti sanitiek na parkovisku, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Na základe situácie vo Veľkej Británii vláda uviedla, že prípad „ďalej vyšetrí“ s cieľom zistiť, „ako došlo k infekcii“ na holandskej pôde a či existuje viac prípadov vyvolaných mutantným kmeňom.

Aj keď Amsterdam zatiaľ pozastavil iba lety pre cestujúcich, nevylúčil, že zákaz sa rozšíri aj na ďalšie dopravné prostriedky.

Holandská vláda tiež naznačila, že na úrovni Európskej únie sa pravdepodobne zavedie viacero obmedzení pre cestujúcich zo Spojeného kráľovstva s cieľom zastaviť šírenie choroby, pričom uviedla, že „v najbližších dňoch preskúma možnosti ďalšieho obmedzenia dovozu vírusu z Veľkej Británie.

Putin: Spolupráca medzi spoločnosťou AstraZeneca a výrobcami Sputniku V je „dobrá pre celý svet“
Rozhodnutie skombinovať vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca s ruskou vakcínou Sputnik V je krokom vpred v boji proti koronavírusu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Tento krok prichádza krátko po tom, čo Johnson účinne zrušil Vianoce pre obyvateľov Londýna, juhovýchodu a mesta Peterborough, čím tieto oblasti podrobil takzvaným obmedzeniam 4. úrovne. Tým, ktorých sa plán týka, bolo zakázané „miešať sa na Vianoce s kýmkoľvek mimo ich vlastnej domácnosti“.

Johnson uviedol, že za nové pravidlá lockdownu môže nový kmeň. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že je smrteľnejší alebo odolnejší voči očkovacím látkam ako predchádzajúci variant vírusu.

Opatrenia zamerané na odradenie od cestovania mali doteraz opačný efekt. Zábery ukázali, že londýnske vlakové stanice sú zaplavené cestujúcimi, ktorí dúfali, že nastúpia na poslednú linku a uniknú z pásma 4. úrovne pred sobotňajším polnočným termínom.

"Vakcinácia je poslednou čerešničkou na torte globálneho šialenstva," ozvalo sa z Klausovho inštitútu
"Fantazmagorické predstavenie," glosuje ekonóm z Inštitútu Václava Klausa a bývalý hradný kancelár Jiří Weigl boj proti covidu-19, v ktorom vláda namiesto racionálneho správania dáva prednosť "mágii a chaosu". Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ivan Brožík