"Vakcinácia je poslednou čerešničkou na torte globálneho šialenstva," ozvalo sa z Klausovho inštitútu
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

"Fantazmagorické predstavenie," glosuje ekonóm z Inštitútu Václava Klausa a bývalý hradný kancelár Jiří Weigl boj proti covidu-19, v ktorom vláda namiesto racionálneho správania dáva prednosť "mágii a chaosu".


Čiastkové zákazy podľa neho nič neriešia a pravdepodobne sa spoločnosť premorí skôr, ako dorazí vakcinácia, ktorá len korunuje toto globálne šialenstvo. "Žiadna vakcína nemôže chrániť lepšie ako prekonaná a vyliečená choroba," dodáva Weigl v komentári pre Mladú frontu Dnes. Jeho výroky zaznamenal portál parlamentnilisty.cz.

Jarný lockdown podľa Weigla ukázal, že "nič podobné si znovu dovoliť nemôžeme. Všetko, čo od tej doby vláda robí, všetky čiastkové zákazy prevádzky reštaurácií, kultúrnych a športových zariadení, rúškovanie atď." nemajú a nemôžu mať podľa Weigla žiadny podstatný efekt na obmedzenie postupu nákazy. "Tieto kroky slúžia len na to, aby vláda mohla predstierať, že niečo robí," dodáva.

"Politici skonštatovali svoju bezmocnosť, stiahli sa a zbabelo prehodili horúci zemiak boja proti epidémii do rúk tzv. odborníkov, ktorým úplne chýba zmysel pre širšie spoločenské, ekonomické a politické súvislosti rôznych alternatívnych postupov. Fakticky nemajú žiadnu zodpovednosť, ktorá, nech si to želajú alebo nie, zostáva na hlave politikov," pokračuje ekonóm.

Klaus prispieva k šíreniu dezinformácií o covide. Dehonestujúce, reaguje exprezident
Bývalý český prezident Václav Klaus sa ohradil proti tomu, že ho ministerstvo zdravotníctva uvádza ako príklad verejne známej osobnosti, ktorej výroky a správanie v čase pandémie využívajú dezinformátori, informuje portál ČT24. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Výsledkom je podľa neho zmätená "kakofónia" nezmyselných opatrení, ktoré na šírenie vírusu nemajú väčší vplyv, zato podľa Weigla spoľahlivo rozleptávajú a likvidujú v očiach verejnosti autoritu vlády a štátu vôbec.

"Vianoce strávime v nezmyselnej poloizolácii. Vírus to nezaujíma, bude sa šíriť podľa svojej logiky. Šíri sa všade okolo nás, aj v obdivovanom Nemecku, ale je nádej, že my sa premoríme rýchlejšie. Máme totiž náskok, "píše Weigl.

"Možno že tak predbehneme aj plošnú vakcináciu, ktorá bude poslednou čerešničkou na torte globálneho šialenstva. Budeme sa očkovať všetci, aj tí, čo chorobu prekonali. Inak je to pochopiteľne nezmysel. Žiadna vakcína nemôže chrániť lepšie ako prekonaná a vyliečená choroba," píše Weigl. A ironicky dodáva, že vakcíny budú nepochybne úspešné a v značne koronavírusmi promorenej spoločnosti zafungujú.

"Súčasné skúsenosti by nás mali poučiť, že čiastkové uzávery, zákazy a lockdown nič neriešia. Ako dnes vidíme vo svete, platí to všade. Nákazy nás môže zbaviť len drastický lockdown čínskeho typu, a ten si nemôžeme dovoliť," uzatvára Weigl. A radí, čo do tej doby robiť: "Peniaze nevyhadzujme oknom, ale používajme rozumne. Posilňujme naše zdravotníctvo a chráňme seniorov. Nič iné sa ani s rozumom robiť nedá."

"Tí, čo nosia rúška, sú vítači migrantov", usúdil Václav Klaus
Bývalý český prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. Má svoju predstavu o význame rúšok, uviedol v rozhovore s ČTK. Koronavírus považuje za viac než "len" chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Timotej Dudka