Ústavný právnik varuje: Núdzový stav nemá kto predĺžiť, hrozí nám kolaps?
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Podľa akých pravidiel sa budeme najbližšie vlastne riadiť? Núdzový stav sa na Slovensku skončí 29. decembra. Nemá ho kto, ani ako, predĺžiť.


Na schválenie novely ústavného zákona potrebovala koalícia minimálne 90 poslancov. Na základe neho by vláda mohla núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Pri schvaľovaní však chýbali tri hlasy. Viacero poslancov sa ospravedlnilo a neprišlo, lebo majú COVID alebo podozrenie na nákazu. Situáciu si všimol portál cas.sk.

„Myslím si, že je možné, aby vláda vyhlásila v prípade potreby aj 30. decembra núdzový stav. Lebo Ústavný súd hovorí, že to musí byť odôvodnené a tu ja predpokladám, že tie čísla sú také zlé a situácia taká vážna, že to odôvodnené je,“ hovorí Juraj Šeliga. Problém je však v tom, že podľa zákona je väčšina kabinetu v karanténe a tá - opäť podľa zákona - má trvať desať dní bez ohľadu na výnimky.

Druhý variant - mimoriadna schôdza parlamentu - je tak isto otázny, taktiež z dôvodu množstva poslancov v karanténe a v karanténe je od včera aj celý poslanecký klub OĽaNO.

AKTUÁLNE: Od soboty platí lockdown! (lyžovať a modliť sa ale môžete)
Od 19. decembra (od soboty) bude na Slovensku zákaz vychádzania. Od tohto dňa sa začne na Slovensku aj tzv. lockdown. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zrušením núdzového stavu, respektíve jeho nepredĺžením by sa mali skončiť niektoré nariadenia, ako je napríklad zákaz zhromažďovania sa, ale aj tzv. lockdown a čiastočný zákaz vychádzania, ktorý začal platiť oddnes.

Hovorí Eduard Barány, rešpektovaný ústavný právnik: "keď sa núdzový stav skončí, stále bude platiť mimoriadna situácia. Opatrenia prijaté hygienikom by mali platiť ďalej. Z veľkej časti sa tie opatrenia prekrývajú s núdzovým stavom, ale nie je to úplne to isté. Môj právny názor je, že nemôžu predĺžiť núdzový stav, ak sa neschváli ústavná zmena. To, že je tu takáto situácia, je jasné už mesiace, prečo to idú schvaľovať až medzi sviatkami? To nie je niečo prekvapivé, čo vypuklo včera ráno, to je lajdáctvo. Skončí sa to toho 29. decembra a koniec. Opatrenia naviazané na núdzový stav prestanú platiť."

„Tvrdý lockdown by mala mať vláda a parlament!“ odkazuje expremiérka Radičová
Vláda Igora Matoviča to schytáva z každej strany, no teraz s k nespokojným ľuďom opäť pridala i expremiérka Iveta Radičová, ktorá ale rovnaký odkaz poslala aj celému parlamentu. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.