Turecko dostane od EÚ šesť miliárd eur na zastavenie migrantov
19 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Hneď, ako sa Ankara zaviazala zastaviť príliv nelegálnych migrantov a utečencov do Európy, pridelila Európska únia Turecku sumu šesť miliárd eur na ich financovanie, informuje portál RT.




„Dnešným dňom je ukončené uzatváranie zmlúv o podpore EÚ vo výške 6 miliárd eur pre utečencov a hostiteľské komunity v Turecku,“ uviedol Nikolaus Meyer-Landrut, vyslanec EÚ pre Ankaru. Tento krok „priniesol za sebou dôležitý míľnik,“ uviedol diplomat a dodal, že obe strany sa „teraz zamerajú na to, aby zabezpečili, že utečenci a hostiteľské komunity budú mať z našich projektov úžitok“.

V roku 2015, na vrchole najväčšej utečeneckej krízy od druhej svetovej vojny, prijala Európa milión ľudí, najmä z Blízkeho východu a severnej Afriky. Nasledujúcu jar Európska rada dosiahla dohodu s Tureckom, ktoré hostí asi 3,6 milióna utečencov zo Sýrie.

Plynovod Nord Stream 2 je pre Európu prospešný a bude dokončený, sľubuje Putin
Prezident Vladimir Putin uviedol, že Nord Stream 2 je takmer hotový a bude slúžiť európskym záujmom, pričom umožní kontinentu nakupovať lacnejší ruský plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Ankara mala akceptovať návrat migrantov prichádzajúcich do Grécka a na oplátku jej bolo sľúbených šesť miliárd eur na ubytovanie migrantov a bezvízový styk pre Turkov v EÚ.

V posledných mesiacoch sa vzťahy medzi EÚ a Tureckom zhoršili. Bolo to najmä v dôsledku prieskumu Ankary v oblasti energetiky vo východnom Stredomorí a následných konfliktov s Gréckom a Cyprom.

Minulý týždeň samit Európskej rady oznámil, že plánuje ďalšie sankcie proti Ankare, no EÚ je napriek tomu „pripravená naďalej poskytovať finančnú pomoc sýrskym utečencom a hostiteľským komunitám v Turecku“.

Ruský kozmonaut zverejnil zábery zo svojho prvého výstupu do vesmíru (VIDEO)
Keď sa ruská vesmírna agentúra Roskozmos pripravuje na výmenu kľúčového modulu na Medzinárodnej vesmírnej stanici za novší model, kozmonaut pracujúci na projekte zdieľal video z jeho prvého výstupu do vesmíru, ktoré trvalo takmer sedem hodín,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár