Ruský kozmonaut zverejnil zábery zo svojho prvého výstupu do vesmíru (VIDEO)
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Keď sa ruská vesmírna agentúra Roskozmos pripravuje na výmenu kľúčového modulu na Medzinárodnej vesmírnej stanici za novší model, kozmonaut pracujúci na projekte zdieľal video z jeho prvého výstupu do vesmíru, ktoré trvalo takmer sedem hodín, informuje portál RT.


"Je to úchvatné, že?" napísal v stredu Sergej Kud-Sverchkov ku krátkemu videu z vesmírneho výstupu, ktoré zdieľal na svojej stránke na sociálnej sieti VKontakte. Štvorminútové video ukazuje, ako Kud-Sverchkov a veliteľ 64 expedície Sergej Ryzhikov pracovali na demontáži častí modulu „Pirs“ (Mólo) počas vesmírneho výstupu z 18. novembra, ktorý trval 6 hodín a 47 minút.

Toto bola prvá skúsenosť s prácou vo vesmírnom module pre oboch kozmonautov, uviedla v stredu agentúra Roskozmos, ktorá tiež zdieľala video.



Kud-Sverchkov porovnal skúsenosti s prácou vo vesmíre s výstupom na horu, dodal však, že práca v tieni mu pripomínala potápanie v jaskyniach, pretože „okrem prístroja a toho, čo osvetľujú reflektory, nie je nič vidieť.“

Počas takmer sedemhodinovej misie Ryzhikov a Kud-Sverchkov vymenili tablet na module „Zvezda“ (Hviezda) a odstránili časť vybavenia z Piru, ktorý má byť čoskoro vyradený z prevádzky, pričom má byť nahradený modelom „Nauka“ (Veda).

Roskozmos uvažuje o Verneho metóde vypúšťania satelitov
Čítali ste Cestu na mesiac spisovateľa Julesa Verna? Tak presne tak isto - z dela - zvažuje Roskozmos možno už v blízkej budúcnosti vystreľovať satelity na obežnú dráhu okolo Zeme. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Ivan Brožík