Rusi dodávajú na Čukotku elektrinu z plávajúcej jadrovej elektrárne
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Sedemdesiat megawatthodín pre polostrov Čukotka, na ruskom Ďalekom východe najvzdialenejší severovýchodný región Ruska. Nie s obrovskými stratami na vedení z centrálnych oblastí Ruska, ale priamo z prístavu Pevek.


FNPP je demonštračný projekt spoločnosti Rosatom v oblasti malých jadrových elektrární. Elektráreň tvorí pobrežná infraštruktúra ako meniareň a rozvodňa a plávajúca energetická jednotka (FPU) "Akademik Lomonosov" s dvoma reaktorovými blokmi typu KLT-40S s celkovým elektrickým výkonom 70 MW. Podobná reaktorová jednotka KLT-40 sa úspešne používa na niektorých ruských ľadoborcoch. Informuje portál tass.ru.

Nová autonómne plávajúca reaktorová jednotka môže poskytovať svetlo a teplo mestu so 100 000 obyvateľmi, ako aj veľkým priemyselným podnikom, prístavným mestám, komplexom na ťažbu a spracovanie ropy a zemného plynu na morskom pobreží. Spoločnosť Rosatom v skutočnosti pomocou jedinečnej elektrárne modernizovala energetický systém autonómneho okruhu Čukotka a zmenila ho na moderné energetické centrum.

Ruský jadrový gigant Rosatom má v pláne do roku 2030 ovládnuť 10% svetového trhu s lítiom
Uranium One, jednotka ruskej štátnej firmy pre jadrovú energiu Rosatom, plánuje začať produkovať lítium do roku 2023, pričom do roku 2030 chce ovládnuť 9 až 10% svetového trhu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Akademik Lomonosov umožní vypnúť staručkú jadrovú elektráreň Bilibino, ktorá je v prevádzke od roku 1974, a taktiež tepelnú Chaunskaja, ktorá je stará viac ako 70 rokov, a, bohužiaľ, spôsobuje vážne environmentálne škody v regióne.

Jedinečnou vlastnosťou plávajúcej jadrovej elektrárne je jej mobilita - schopnosť preplavovať sa z jedného bodu pripojenia do druhého.

Plávajúcu jadrovú elektráreň je možné zakotviť v takmer každej pobrežnej zóne, vrátane oblastí s permafrostom. Elektrárne sú vybavené najpokročilejšími bezpečnostnými systémami, ktoré vylučujú možnosť ľudskej chyby a dokážu fungovať aj v prípade výpadku elektrickej energie. Životnosť plávajúcej elektrárne je 40 rokov s možnosťou predĺženia a palivový cyklus je tri roky. O prácu PEB sa stará smena s 50 špecialistami. Konštruktéri sa postarali o najpohodlnejšie podmienky pre personál - loď poskytuje pohodlné kabíny na bývanie, kino, telocvičňu a dokonca aj bazén.

Ruské jadrové ľadoborce sú v arktickej oblasti neporaziteľné na celé desaťročia
Senátor John McCain svopjho času povedal, že Rusko je iba „čerpacia stanica, ktorá predstiera, že je štátom“. Z úst predstaviteľa krajiny, ktorá je mladšia ako ruský Boľšoj teatr (Veľké divadlo ) to však vyznieva iba trochu smiešne. V skutočnosti... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič