Maďarsko odmieta rozhodnutie súdu EÚ
18 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Súd EÚ vyhlásil, že Maďarsko porušilo európske pravidlá tým, že upieralo zraniteľným migrantom právo požiadať o azyl a násilne deportovalo ľudí na hranice. Maďarská ministerka odmietla rozhodnutie ako „bezpredmetné“, informuje portál RT.




Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová vo štvrtok vo svojom príspevku na Facebooku uviedla, že udržanie kontroly nad hranicami národa je nevyhnutné na zaistenie zvrchovanosti maďarskej „tisíc rokov starej štátnosti“.

Vargovej komentáre boli reakciou na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, ktoré bolo zverejnené vo štvrtok, a v ktorom sa uvádza, že „Maďarsko si nesplnilo povinnosti, ktoré mu vyplývajú z práva EÚ“.

Rozsudok sa konkrétne týkal toho, že Maďarsko nedokázalo ochrániť zraniteľných migrantov a utečencov. Počas migračnej krízy, ktorá vrcholila v roku 2015, Maďarsko odmietlo ich právo požiadať o azyl a ľudí násilne deportovalo k srbským hraniciam.

Plynovod Nord Stream 2 je pre Európu prospešný a bude dokončený, sľubuje Putin
Prezident Vladimir Putin uviedol, že Nord Stream 2 je takmer hotový a bude slúžiť európskym záujmom, pričom umožní kontinentu nakupovať lacnejší ruský plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


„Dnešné rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie sa stalo bezpredmetným, pretože okolnosti, o ktoré ide v tomto konaní, už neexistujú,“ napísala Vargová.

Ministerka naďalej zdôrazňovala odhodlanie svojej vlády chrániť svoje hranice, ako aj európske. „Maďarsko bude patriť iba Maďarom ... pokiaľ jeho hranice zostanú nedotknuté. Preto nielen naša tisícročná štátnosť, ale aj budúcnosť našich detí nás zaväzuje k ochrane našich hraníc,“ dodala Vargová.

Moskva popiera tvrdenie arménskeho premiéra, že ruské jednotky v Náhornom Karabachu sú v "obkľúčení"
Ruské ministerstvo obrany vyvrátilo tvrdenie arménskeho predsedu vlády Nikola Pašinjana, že azerbajdžanskí vojaci uväznili ruské mierové sily v spornom regióne Náhorný Karabach, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Na vrchole krízy v roku 2015 prezident Viktor Orbán nariadil maďarským orgánom postaviť bariéru a uzavrieť južnú hranicu krajiny so Srbskom, ktorý nie je členom EÚ. Táto politika, ktorá bola v tom čase veľmi kritizovaná, zablokovala cestu do Európy pre státisíce migrantov a uväznila ľudí v takzvaných tranzitných zónach pre migrantov.

Rozsudok súdu požaduje, aby Maďarsko zmenilo svoju politiku v tejto oblasti alebo mu hrozí finančný trest. Európska komisia v utorok zaslala Maďarsku výzvu, v ktorej nariadila Orbánovej vláde, aby napravila nesúlad maďarského zákona o azyle s právom EÚ alebo bude čeliť právnym krokom.

Súd zakázal spopolniť Maradonove telo, o svoje nároky sa hlási ďalších šesť jeho údajných detí
Súd v Argentíne zakázal spopolnenie zostatkov futbalovej legendy Diega Maradonu kvôli zachovaniu jeho DNA, aby mohla byť využitá v spore o otcovstvo, informuje portál Sport.cz. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Timotej Dudka