Lavrov pochválil AfD, čím dal jasný signál Nemecku (Friedrich Schmidt)
13 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Friedrich Schmidt (Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Moskva ocenila postoj AfD, že za otrávením ruského opozičného politikaNavaľného stojí Washington


Bolo to vskutku nezvyčajné prijatie. Politici nemeckej opozičnej krajnepravicovej AfD Tino Chrupalla a Armin-Paul Hampel sa stretli s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Šéf ruskej diplomacie vyslovil poľutovanie nad rozpútaním „hysterickej diskusie“ v súvislosti s touto návštevou.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v súvislosti s návštevou dvoch opozičných politikov nemeckej krajne pravicovej strany AfD (Alternatíva pre Nemecko) v Moskve pochvalne vyjadril, pokiaľ ide o úlohu, ktorú táto strana zohráva pri „udržiavaní“ nemecko-ruských vzťahov. Podľa neho je mimoriadne dôležité rozvíjať vzťahy s tými, ktorí sa snažia zdolávať existujúce problémy.

Lavrov to uviedol na stretnutí s predsedom AfD a frakčným šéfom Chrupallom a Hampelom, zahraničnopolitickým hovorcom frakcie nemeckého Spolkového snemu AfD, píše v komentári Friedrich Schmidt.

AfD sa okrem iného zasadzuje za zrušenie sankcií Európskej únie voči Rusku. Obaja predstavitelia tejto strany navštívili Rusmi anketovaný ukrajinský Krym a moskovské „ľudové republiky“ na východe Ukrajiny, a to bez povolenia vlády v Kyjeve.

Bulharsko potrebuje volebné víťazstvo vlasteneckých síl, ktoré sa neplazia sa pred USA (S.Šarenková)
Za posledných 30 rokov sa Bulharsko pomaly, ale systematicky zmenilo na frontovú krajinu na južnom krídle Severoatlantickej aliancie. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa Lavrova sa v Nemecku v súvislosti s návštevou rozpútala „hysterická diskusia“, ktorej mohli „oficiálne úrady“ v Berlíne zabrániť. Chrupalla tvrdí, že obojstranné sankcie ublížili Nemecku.

Obaja nemeckí politici odcestovali do Moskvy na pozvanie Štátnej dumy. Skutočnosť, že oboch poslancov nemeckého Spolkového snemu prijal priamo šéf ruskej diplomacie, je nezvyčajné, a zo strany Moskvy ide o isté vyjadrenie zhodnotenia vzťahov, poznamenáva autor komentára v nemeckých novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vyslanie významného signálu

Hovorca ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin ešte vo februári 2017 prijal vtedajšiu predsedníčku spolkovej AfD Frauke Petryovú, ktorej manžel Marcus Pretzell bol vtedy krajinským predsedom v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko a poslancom v Európskom parlamente a tiež  členom vtedajšieho spolkového predsedníctva AfD. Neskôr vysvitlo, že ruská vláda  hosťom z AfD poskytla súkromné lietadlo za 25-tisíc eur, konštatuje v komentári Friedrich Schmidt.


Terajšie prijatie Lavrovom tak svedčí o rastúcom význame strany AfD, ktorá sa za posledné tri roky stala treťou najsilnejšou v nemeckom Spolkovom sneme. Navyše Moskva ocenila okrem iného aj postoj AfD, ktorá vyjadrila názor, že za otrávením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného stojí Washington. Prípad otravy látkou novičok, ktorá je v Rusku zakázaná, výrazne zmrazil vzťahy Berlína voči Moskve. Navyše Rusko rozhorčilo, že nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová navštívila ešte v septembri Navaľného v berlínskej nemocnici. Keď Merkelová v pondelok po dlhšej pauze opäť telefonovala s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, Berlín informoval, že popri témach ako situácia v Južnom Kaukaze a na východe Ukrajine, či pandémia koronavírusu hovorili aj o prípade Navaľnyj.


Čaro ruskej dilpomacie v Nemecku: Vy s našim Navaľnym, my s vašou krajnou pravicou
Merkelová „flirtuje“ s Navaľným, Lavrov sa stretáva s Alternatívou pre Nemecko (AfD). Ruská diplomacia si po nose brnkať nenechá. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Podľa komentátora Friedricha Schmidta sa Lavrov navyše v prítomnosti Chrupallu a Hampela posťažoval, že „oficiálni predstavitelia v Berlíne“ sa radšej stretávajú s „nesystémovými“ opozičníkmi než so zástupcami opozičných strán zastúpených v ruskej Štátnej dume. „Naši západní kolegovia sa vždy stretávajú s opozíciou,“ – vyhlásil ešte v polovici októbra šéf ruskej diplomacie a dodal, že sa preto niekoľkými rokmi rozhodli, že sa aj oni budú stretávať s opozíciou, a to bez ohľadu na kritiku. Moskva sa toho držala napríklad aj v prípade francúzskych prezidentských volieb v roku 2017, keď ruský prezident Vladimír Putin prijal v Kremli francúzsku pravicovú populistku Marine Le Penovú.


Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil návštevu politikov z AfD v Moskve za významný signál. Štátna ruská spravodajská agentúra Ria Novosti sa pochvalne vyjadrila na adresu nemeckej krajne pravicovej strany AfD, ktorá sa skepticky stavia k Európskej únii a NATO, a želá si „nezávislé Nemecko“, uzatvára Friedrich Schmidt vo svojom komentári v nemeckom denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Brexit je za dverami ale nebol by pre Európu lepší Hungexit a Polexit? (Timothy Garton Ash)
Komentár Timothyho Garton Asha (The Guardian) Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Diana Zaťková