Biden si vybral za ministerku vnútra Indiánku
18 | 12 | 2020 I tasr

Novozvolený prezident USA Joe Biden vybral vo štvrtok kongresmanku za štát Nové Mexiko Deb Haalandovú za svoju nominantku na post ministerky vnútra. Je to historický výber, pretože vplyvné ministerstvo by prvýkrát riadila Indiánka, príslušníčka pôvodného obyvateľstva Severnej Ameriky, napísala tlačová agentúra AP.


Toto ministerstvo malo vplyv na kmene severoamerických Indiánov celé generácie.

Kmeňoví lídri a aktivisti po celej krajine, spolu s osobnosťami demokratickej strany, nadšene privítali výber Haalandovej, pretože Bidena dlhé týždne vyzývali, aby ju vybral do čela ministerstva vnútra.

Vďaka nominácii Haalandovej môžu mať pôvodní obyvatelia prvýkrát za svojho života svoju predstaviteľku za stolom, kde sa robia tie najdôležitejšie rozhodnutia. "Potom si ľudia uvedomia, že Indiáni stále existujú," povedal indiánsky aktivista O. J. Semans.

„Trump je monštrum, nie môj otec,“ tvrdí dcéra zavraždeného iránskeho generála Solejmáního
Dcéra zavraždeného iránskeho generála Gásema Solejmáního sa objavila v relácii od portálu RT, kde prehovorila s hostiteľom Afshinom Rattansim v jej prvom veľkom medzinárodnom rozhovore takmer rok po vražde jej otca. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Deb Haalandová (60) sa v roku 2018 stala jednou z trojice amerických Indiánok, ktoré sa po prvýkrát v histórii USA dostali do Snemovne reprezentantov. Ako rada vraví, v štáte Nové Mexiko je obyvateľkou 35. generácie.

V úlohe ministerky vnútra bude mať v prípade schválenia na starosti 600 federálne uznaných kmeňov, ako aj väčšinu obrovských štátnych pozemkov krajiny, vodných ciest, divej prírody, národných parkov a nerastného bohatstva.

Biden plánuje predstaviť Haalandovú a ďalších nominantov svojho budúceho kabinetu v sobotu na podujatí vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Biden: Trump odmietol rešpektovať vôľu ľudí
Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden počas pondelňajšieho prejavu v meste Wilmington v štáte Delaware vyhlásil, že dosluhujúci republikán Donald Trump nerešpektuje americkú ústavu ani vôľu ľudí, keď odmieta uznať svoju volebnú porážku.... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | tasr