V Británii začali klinické testovania vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Valneva
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

V Británii začali testovať ďalšiu vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti Valneva po tom, čo vláda Spojeného kráľovstva investovala niekoľko miliárd libier do jej výroby, informuje portál RT.


Vláda Spojeného kráľovstva v stredu oznámila, že schválila klinické testovania škótskej vakcíny na ľuďoch, čím sa tak stala piatou testovacou vakcínou proti Covid-19 vo Veľkej Británii. Štátny tajomník Škótska Alister Jack ocenil prácu škótskych vedcov, ktorí „neúnavne“ pracovali na jej vývoji.

"Toto je vynikajúci príklad práce škótskeho vedeckého sektoru na svetovej úrovni," poznamenal Jack.

Valneva, francúzska spoločnosť s popredným výrobným závodom v Škótsku, bude spočiatku testovať vakcínu na 150 ľuďoch v štyroch testovacích lokalitách v Birminghamu, Bristole, Newcastle a Southamptone.

Ak sa toto skoré testovanie osvedčí, uskutočnia sa od apríla 2021 rozsiahle testovania na dobrovoľníkoch z Veľkej Británie. Testy budú zahŕňať dve dávky podané dvom rôznym skupinám - dospelým do 65 rokov a osobám nad 65 rokov.

Univerzita v Edinburgu identifikovala päť génov spôsobujúcich vážnu formu ochorenia Covid-19
Existujúce lieky zameriavajúce sa na tieto gény otvárajú cestu k novým klinickým testom, informuje portál Blisty. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Očakáva sa, že vakcína nebude široko dostupná až do konca roku 2021.

"Keď podnikáme monumentálne kroky pri zavádzaní prvej vakcíny proti Covid-19, musíme si uvedomiť, že musíme mať k dispozícii celý rad vakcín, aby sme chránili britskú verejnosť teraz aj v budúcnosti," uviedol štátny obchodný tajomník Alok Sharma.

Vláda Spojeného kráľovstva zabezpečila 60 miliónov dávok vakcíny Valneva s možnosťou získať ďalších 130 miliónov, ak sa preukáže, že vakcína je bezpečná a efektívna.

Čaká nás najhoršia recesia za posledných 80 rokov, varuje šéf OSN
Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sociálny a ekonomický dopad pandémie Covid-19 obrovský a stále rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár