Erdogan spochybnil NATO po tom, čo USA zaviedli nové sankcie voči Turecku
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spochybnil spojenectvo medzi Tureckom a USA po tom, čo Washington oznámil nové sankcie voči Ankare, ktoré sa týkajú nákupu ruských systémov S-400, informuje portál RT.


Počas televízneho vyhlásenia turecký vodca skritizoval Trumpovu administratívu za ďalšie sankcie, pričom vyhlásil, že jeho vláda bude bez ohľadu na následky pokračovať v posilňovaní svojho obranného arzenálu.

"Čo je to za spojenectvo? Čo je to za partnerstvo? Toto rozhodnutie je otvoreným útokom na práva našej krajiny," poznamenal turecký prezident.

USA uvalili sankcie v pondelok na základe zákona CAATSA, pričom ide o prvý incident, keď USA podnikli takýto krok proti spojencovi NATO.

Rusko sa vysmieva „nepodloženým“ sankciám USA proti čečenským športovcom a charite
Moskva odmietla „nepodložené“ americké sankcie na niekoľko čečenských športových organizácií a charitu, ako aj ďalší sankčný balíček zameraný proti čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Zástupca ministra zahraničných vecí USA Chris Ford pri vysvetľovaní rozhodnutia uviedol: „Veľmi to ľutujeme, ale bolo to nevyhnutné, a veľmi dúfame, že Turecko bude s nami aj naďalej spolupracovať v čo najrýchlejšom vyriešení problému so systémami S-400.“

Nie je to prvýkrát, čo sa USA pokúsili potrestať Turecko za nákup vojenského arzenálu od Ruska. Minulý rok USA vyradili Ankaru z programu stíhacích lietadiel F-35 potom, čo prevzali dodávku prvých častí systému S-400.

USA takto konali z obavy, že systémy S-400 by mohli tajne zhromažďovať dôverné informácie o amerických lietadlách Lockheed Martin F-35. Turecko tieto obavy opakovane odmietlo a snažilo sa ubezpečiť, že obranný systém a stíhačky nebudú integrované.

Moskva plánuje obyvateľov odmeňovať tričkami a čiapkami, výmenou za udavačstvo
Obyvatelia Moskvy budú môcť čoskoro udávať všemožné priestupky prostredníctvom novej mobilnej aplikácie, pričom za svoje informácie budú odmenení, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Marek Molnár