„Trump je monštrum, nie môj otec,“ tvrdí dcéra zavraždeného iránskeho generála Solejmáního
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Dcéra zavraždeného iránskeho generála Gásema Solejmáního sa objavila v relácii od portálu RT, kde prehovorila s hostiteľom Afshinom Rattansim v jej prvom veľkom medzinárodnom rozhovore takmer rok po vražde jej otca.


Generál Solejmání, veliteľ špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd (IRGC), bol zabitý pri irackom letisku v Bagdade začiatkom januára na priamy rozkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa. Americké bezpilotné lietadlo sa zameralo na auto, v ktorom Solejmání cestoval. Pri atentáte zahynuli tiež ďalší vysoko postavení vojenskí funkcionári vrátane zástupcu veliteľa Ľudových mobilizačných síl (PMF) Abú Mahdího al-Muhandisa.

Atentát si vyžiadal osobne Trump, pretože ho rozčuľoval Solejmání a jeho práca, domnieva sa jeho dcéra Zeinab, pretože jej otec narušil americké plány na Blízkom východe. Hneď po atentáte sa Trump chválil vraždou a označil zabitého generála za „monštrum“.

Avšak takéto slovo ťažko pripísať Solejmánímu, keďže zachránil obrovské množstvo životov v boji proti teroristickým skupinám Islamský štát (IS, predtým ISIS) a Al-Káida, poznamenala Zeinab.

"Trump je monštrum, nie môj otec. Môj otec robil svoju prácu tak dobre, že ho nahneval," dodala dcéra zavraždeného generála.

Erdogan spochybnil NATO po tom, čo USA zaviedli nové sankcie voči Turecku
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spochybnil spojenectvo medzi Tureckom a USA po tom, čo Washington oznámil nové sankcie voči Ankare, ktoré sa týkajú nákupu ruských systémov S-400, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Môj otec zničil jeho plány na Blízkom východe, samozrejme, že bol šťastný, keď ho dal zavraždiť. Preňho je môj otec veľké monštrum, ale môj otec je spasiteľ," ďalej uviedla.

Atentát na Solejmáního bol pre Washington veľkým zlyhaním, pretože spojil ďalších ľudí k boju proti USA, dodala Zeinab.

"Po zabití môjho otca si Amerika myslela, že sa všetko zastaví, pretože zabili generála Solejmáního, mocnosť na Blízkom východe. Ale oni sa mýlili,“ pokračovala Zeinab.

Atentát v skutočnosti vyvolal nielen hnev Teheránu, ale zanechal aj veľkú priehlbinu vo vzťahoch medzi Washingtonom a Bagdadom, čo spôsobilo obvinenia, že USA zradili svojho spojenca.



Rusko sa vysmieva „nepodloženým“ sankciám USA proti čečenským športovcom a charite
Moskva odmietla „nepodložené“ americké sankcie na niekoľko čečenských športových organizácií a charitu, ako aj ďalší sankčný balíček zameraný proti čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár