Biháriová: Ak to neustojíme, budú na vine občania, lebo boli dozaista málo zodpovední
17 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová na sociálnej sieti okomentovala včerajšie rozhodnutie premiéra Matoviča nezúčastniť sa tlačovej konferencie, na ktorej členovia vlády oznámili občanom podmienky lockdownu. Taktiež sa zamýšľa nad tým, prečo je lockdown taký mierny, keď odborníci už dlhodobo navrhujú tvrdšie opatrenia


Irenu Bihariovú včera značne prekvapilo, že protipandemický plán prišli na tlačovú konferenciu prestaviť namiesto premiéra Igora Matoviča minister zdravotníctva Marek Krajčí, ministerka kultúry Natália Milanová a minister zahraničných veci Ivan Korčok. Tvrdí, že rozhodnutie by chápala, keby riadením krízy premiér oficiálne poveril iného člena vlády, prípadne krízového manažéra. K tomu však zatiaľ nedošlo. „. A tak sme v stave ani z voza, ani na voz. Máme síce premiéra riadiaceho krízu, ale rozhodnutia vlády, ktorej je predsedom, nám odkáže po ministroch. S dôvetkom, že on sám s nimi nesúhlasí“. Toto vyhlásenie premiéra nepokladá vôbec za šťastné.

Zaujali ju aj slová ministra zdravotníctva, ktorý potvrdil, že sa prikláňal k prísnejším opatreniam navrhovaným aj pandemickou komisiou. Ale vraj aj toto je lepšie ako nič. Jednoducho sa spoľahnú na zodpovednosť ľudí a budú dúfať, že Slovensko to nejako ustojí. Podľa Bihariovej sa Krajčího slová dajú reprodukovať aj takto: “Ak to neustojíme, nuž, budú to zas len občania, ktorí sú na vine, lebo boli dozaista málo zodpovední“.

Bihariová sa zamýšľa, aké argumenty a kto použil, keď prehlasoval celú pandemickú komisiu, ministra zdravotníctva a údajne aj premiéra Matoviča. Všetci totiž navrhovali tvrdší lockdown. Prijaté opatrenia označila za „lockdowník“, ktorý zároveň je aj nie je lockdownom. “Čiže kto tu vlastne rozhoduje?“, pýta sa Bihariová.

„Matovič na poste premiéra nemá čo robiť, je neschopný riadiť vládu!“ myslí si exminister Zajac
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.