Vo štvrtok bude pred parlamentom protest proti „masakru právneho štátu“
16 | 12 | 2020 I

Ľudia chcú prísť protestovať pred parlament a dať poslancom najavo, čo si myslia o odobratí právomocí Ústavnému súdu SR, hlási portál Hlavné správy.


Akcia sa má uskutočniť vo štvrtok 17. decembra o 11:00 h, pretože v tento deň sa očakáva, že vládni poslanci schvália návrh, ktorým odoberú ústavného súdu právomoc posudzovať ústavné zákony. Na programe je aj novela zákona umožňujúca vláde neustále predlžovania núdzového stavu. Hlavné správy v tejto súvislosti tvrdia, že sa „schyľuje k masakru právneho štátu“.

Vzhľadom na to, že protest je naplánovaný na pracovný deň, existuje predpoklad, že akcie sa zúčastní menej ľudí. Demonštráciu zatiaľ nepodporili žiadni opoziční politici. Ide občiansku iniciatívu a na sociálnych sieťach ju propagujú bežní ľudia a skupiny aktivistov.

Presne pred mesiacom, 17. novembra 2020, sa v hlavnom meste konal veľký protest proti vláde Igora Matoviča a jej korona opatreniam. Podujatia sa zúčastnilo vyše 20 000 nespokojných občanov. Niekoľkotisícový dav prišiel protestovať na Hodžovo námestie v Bratislave aj v sobotu 12. decembra.