Štátny terorizmus - Navaľnyj obviňuje Putina
16 | 12 | 2020 I Diana Zaťková


Ruský opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj menoval osem mužov, o ktorých sa domnieva, že sú zodpovední za jeho otrávenie. Majú to byť údajne príslušníci Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí majú chemické alebo lekárske vzdelanie, informuje portál RT.


"Viem, kto ma chcel zabiť. Viem, kde žijú. Viem, kde pracujú,” napísal v pondelok Navaľnyj. "Poznám ich skutočné mená. Poznám ich falošné mená. Mám ich fotografie.“ Podľa Navaľného ho pomocou jeho osobného blogu nasledovali do Tomska, kde bol údajne otrávený smrteľne nebezpečným nervovým agentom novičokom.




Vyšetrovanie, ktoré uskutočnil ruský The Insider, spolu so CNN, nemeckým Der Spiegel a štátom financovanou spoločnosťou Bellingcat, dospelo k záveru, že FSB začala Navaľného monitorovať v roku 2017 po tom, čo oznámil svoj úmysel uchádzať sa o ruské prezidentské kreslo.

Pomocou telefónnych záznamov, leteniek a ďalších údajov, ktoré spoločnosť Bellingcat získala na čiernom trhu, dospeli k záveru, že vysoko špecializovaní operatívci sledovali Navaľného počas najmenej 37 rôznych ciest. Údajne sa operácia nakoniec skončila otrávením Navaľného 20. augusta v Tomsku.

Kremeľ: Putin sa neskrýva pred Covidom v bunkri v Soči!
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Vyšetrovací tím tiež tvrdí, že Navaľného sledovali v júli na ceste do Kaliningradu, keď ochorela jeho manželka Julia. Aktivista má teraz podozrenie, že manželkinu chorobu tiež spôsobil novičok. Na záver Navaľnyj napísal, že je „nevyvrátiteľným faktom“, že jeho údajná otrava bola „vládnou operáciou“.

„Celé oddelenie FSB pod vedením vysokých predstaviteľov vedie túto operáciu už dva roky, počas ktorých sa pri viacerých príležitostiach pokúsili zabiť mňa a mojich rodinných príslušníkov. Chemické zbrane získali z tajného štátneho laboratória,“ napísal Navaľnyj .

Navaľnyj označil ruského prezidenta Vladimíra Putina za osobu, ktorá nariadila jeho otravu, pretože FSB Alexander Bortnikov by bez súhlasu šéfa nič také nepodnikol. "Prezrite si slovník a prečítajte si definíciu pojmu štátny terorizmus. Toto je ono. Nelegálne vraždenie občanov bez súdu alebo vyšetrovania,” napísal aktivista a dodal: "Tento prípad bol vyriešený. A teraz ste pochopili, že nebude oficiálne zverejnený. V opačnom prípade by musela byť polovica vedenia FSB uväznená. A Putin, ktorý im dal príkaz, tiež.“

Kremeľ tvrdí, že zahraničné štáty a farmaceutickí giganti vedú informačnú vojnu s cieľom diskreditovať vakcínu Sputnik V
Zahraničné národy financujú pseudovedeckú propagandistickú kampaň na diskreditáciu priekopníckej ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V, uviedol Kremeľ ako aj ruská armáda, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Kremeľ opakovane odmietal akúkoľvek úlohu pri údajnom útoku, pričom sám Putin uviedol, že osobne požiadal ruských prokurátorov, aby umožnili Navaľnému odcestovať v auguste na lekárske ošetrenie do Nemecka.

Dňa 20. augusta Navaľnyj ochorel počas letu do Moskvy zo sibírskeho mesta Tomsk. Lietadlo bolo nútené núdzovo pristáť v Omsku, kde opozičného politika previezli do nemocnice a uviedli do kómy. Po žiadostiach rodiny a spolupracovníkov bol prevezený na ošetrenie do berlínskej kliniky Charité. Krátko po príchode do Nemecka lekári oznámili, že Navaľnyj bol otrávený novičokom. Ruskí lekári naďalej popierajú, že by došlo k akejkoľvek otrave.

Saxo Bank predpovedá: Rok 2021 bude rokom rubľa
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková