Rodinu v USA vyhodili z lietadla, lebo ich 2-ročná dcérka odmietala rúško
16 | 12 | 2020 I Petra Demková


Mladá matka Eliz Orban so slzami v očiach na sociálnej sieti informovala, že ona a jej manžel boli vyhodení z lietadla spoločnosti United Airlines, pretože ich dvojročná dcéra si odmietla dať nasadiť rúško. A nebolo to všetko: aerolínky udelili rodine kvôli incidentu doživotný zákaz vstupu na ich palubu, informuje britský mienkotvorný denník Daily Mail. 

Šialenstvo s dôsledným dodržiavaním pravidiel v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiahlo novú úroveň. Aj na Slovensku sa občas stretávame s tým, že niektoré pravidlá, ak sa majú dodržiavať za každých okolností a všade na 100 percent, prinášajú až absurdné situácie. Ako v iných veciach, aj tu by malo platiť, že všetko sa má robiť s rozumom a v zdravej miere. Žiaľ, nie vždy to tak je, o čom svedčí incident v USA.

Matka Eliz zverejnila na Instagrame video, na ktorom o incidente informovala. „Práve sme boli vyhodení z lietadla, pretože naše dvojročné dieťa si nedalo rúško,“ povedala Orban, ktorá letela so svojou rodinou z Colorada do New Jersey; „a máme navždy zakázaný vstup do United, pretože dvojročné dieťa si nenasadilo rúško,“ tvrdí na videu matka. Šokujúce video skutočne ukazuje okamih, kedy zamestnanci leteckej spoločnosti vyhadzujú rodinu z lietadla, aj keď sa matka a otec snažia nasadiť rúško na tvár ich dcéry. Dcéra Edeline je viditeľne rozrušená a odmieta si rúško nasadiť.

Na videu je dokonca počuť agenta leteckej spoločnosti, ako páru povedal, že ich batožina vrátane autosedačky ich dcéry zostane v lietadle a bude smerovať na miesto konečného určenia. Video, ktoré matka nakrútila, malo na sociálnej sieti viac ako 5,9 milióna videní.

Bill Gates: Do roku 2022 nečakajte návrat k normálu
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Zarážajúce je, že účastníci incidentu, matka aj otec, sú poprednými striebornými členmi United a nikdy nelietali s inou spoločnosťou. Matka poukázala po incidente na to, že aj Svetová zdravotnícka organizácia odporúča rúška až pre deti vo veku nad 5 rokov.

Letecká spoločnosť medzitým uviedla, že pre rodičov ani dieťa celoživotný zákaz nakoniec neplatí. Hovorca United vo vyhlásení pre Daily Mail uviedol, že: „Zdravie a bezpečnosť našich zamestnancov a zákazníkov je našou najvyššou prioritou, a preto máme viacvrstvový súbor opatrení, vrátane nariadenia, že každý človek na palube starší ako 2 roky, musí mať rúško.“ Letecká spoločnosť tiež uviedla, že začala incident vyšetrovať. „Vyšetrujeme tento konkrétny incident a nadviazali sme kontakt s rodinou. Vrátili sme im tiež cestovné lístky a vrátili sme im autosedačku a tašky,“ uviedli zástupcovia leteckej spoločnosti vo vyhlásení.

Šéf WHO obvinený z genocídy
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková