Kajúcnici Makó a Böhm o kauze Texasan: Desaťtisícové úplatky končili až na najvyšších miestach
16 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ľudovít Makó je najväčším kajúcnikom, ktorého elitní policajti z NAKA zadržali. Po jeho výpovediach skončili za mrežami mnohí vysokopostavení funkcionári. Pri poukazovaní na páchanie trestnej činnosti sa k nemu pridal aj exsiskár František Böhm, ktorí spolu s ním teraz vypovedal ku kauze Texasan.


Bývalý šéf finančnej správy Ľudovít Makó a exsiskár František Böhm, korunní svedkovia najväčších káuz uplynulých dní, včera vypovedali pred prokurátorom na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku, kde strávili celé hodiny. Obaja muži, ktorých mnohí označujú za kajúcnikov, mali vypovedať k prípadu známemu ako Jopi Trade, informuje portál noviny.sk.
Kajúcnici objasňovali fungovanie korupčnej schémy

Ako prvý odišiel od prokurátora František Böhm, ktorý vypovedal od ôsmej hodiny ráno, nasledoval ho až po desiatich hodinách aj Ľudovít Makó, Obaja muži mali objasniť prípad korupcie v kauze známej ako Jopi trade. Televízia JOJ ešte v pondelok informovala o zadržiavaní ľudí v prípade obchodníkov s pohonnými hmotami a olejmi, včera sa pred prokurátorom, ale aj advokátmi obvinených podnikateľov, objavili Böhm a Makó, ktorí mali objasniť, ako podľa nich fungovala korupčná schéma, vďaka ktorej mali byť krytí.

„Za účelom plynulého a bezproblémového priebehu obchodovania s minerálnymi olejmi bez zásahu bezpečnostných zložiek štátu spoločnosti Jopi trade ako aj ďalších spoločností obchodujúcich hlavne s minerálnymi olejmi prostredníctvom Františka Böhma, Ľudovíta Makóa, ako aj ďalších nestotožnených osôb pravidelne poskytovali úplatky viacerým funkcionárom KÚFS a PZ SR,“ uvádza sa v obvinení.

Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Böhm sa vyjadrovať nemohol, Makó mlčal ako hrob

Podľa zistení TV JOJ Böhm a Makó hovorili o tom, že boli prostredníci, cez ktorých obvinení podnikatelia z Jopi trade uplácali desiatkami tisíc eur. Peniaze mali končiť až na najvyšších miestach u obvineného Bernarda Slobodníka. Otázkou však je, či to tak aj naozaj bolo, alebo si peniaze kajúcnici Böhm a Makó nechávali len pre seba. „Nemôžem sa vyjadrovať, bohužiaľ,“ odpovedal na otázky pri odchode z Úradu špeciálnej prokuratúry exsiskár, ktorý si svojimi výpoveďami pred niekoľkými dňami vykúpil väzobnú slobodu.

Krátko po ňom policajti vyviedli aj ďalšieho bývalého vysokopostaveného colníka, Daniela Čecha. Ten však s putami na rukách smeroval späť do väzby. Ako posledný odchádzal z budovy špeciálnej prokuratúry v Pezinku Ľudovít Makó, ktorý sa maskoval šiltovkou a rúškom. On odišiel v policajnej dodávke a bez jedného slova, dodáva v závere portál noviny.sk.

František Böhm alias Fero SIS si čulo písal s Kočnerom. Do svojich aktivít zapojili aj Makóa
O prepojení sudcov, advokátov, prokurátorov či policajtov v chobotnici Mariana Kočnera, ktorú odhalila až aplikácia Threema v jeho telefóne sa toho popísalo už dosť. Na svetlo ale vychádzajú stále nové skutočnosti. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.