Čína špehuje Američanov cez karibské mobilné siete, tvrdí expert
16 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Podľa experta na bezpečnosť mobilných sietí, ktorý analyzoval údaje o citlivých signáloch, sa zdá, že Čína v rámci svojej špionážnej kampane proti Američanom na prieskum predplatiteľov mobilných telefónov využila siete mobilných telefónov v Karibiku, informuje Guardian.


Zistenia poskytujú alarmujúci obraz toho, ako Čína údajne zneužívala desaťročia staré chyby v globálnej telekomunikačnej sieti na smerovanie „aktívnych“ útokov sledovania cez telekomunikačných operátorov.


Zdá sa, že údajné útoky umožňujú Číne zamerať sa, sledovať a odpočúvať telefónnu komunikáciu amerických telefónnych predplatiteľov. Vyplýva to z prieskumu a analýzy Garyho Millera, bývalého šéfa bezpečnostnej služby pre mobilné siete vo Washingtone.


Miller, ktorý roky analyzoval spravodajské správy o mobilných hrozbách a pozorovania signalizácie prenosu medzi zahraničnými a americkými mobilnými operátormi, uviedol, že v niektorých prípadoch sa zdá, že Čína na vykonávanie svojho dohľadu využívala siete v Karibiku.

Šéf WHO obvinený z genocídy
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Jadrom obvinení sú tvrdenia, že Čína pomocou štátom ovládaného mobilného operátora smeruje signalizačné správy predplatiteľom z USA, zvyčajne počas ich cesty do zahraničia.

Signalizačné správy sú príkazy, ktoré sú odosielané telekomunikačnými operátormi cez globálnu sieť bez toho, aby o tom používatelia mobilných telefónov vedeli. Umožňujú operátorom vyhľadať mobilné telefóny, vzájomne prepojiť používateľov mobilných telefónov a vyhodnotiť poplatky za roaming. Niektoré signalizačné správy však možno použiť na nelegitímne účely. Napríklad na sledovanie alebo odpočúvanie komunikácií.

Americkí operátori mobilných telefónov môžu úspešne zablokovať mnoho takýchto pokusov, Miller je však presvedčený, že USA nezašli dostatočne ďaleko na to, aby chránili používateľov mobilných telefónov, ktorí podľa neho nie sú informovaní o tom, aká nezabezpečená je ich komunikácia.

Ruskí hackeri špehovali americké federálne agentúry
Ruskí hackeri uskutočňujú kybernetické útoky proti USA už viac ako päť rokov. Vraj sa zamerali na kľúčové vládne siete, informuje Guardian. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Miller nedávno opustil miesto v spoločnosti Mobileum, ktorá sa zaoberá zabezpečením mobilných sietí a sleduje a ohlasuje hrozby mobilným operátorom, aby založil spoločnosť Exigent Media, výskumnú a mediálnu firmu v oblasti kybernetických útokov.

"Vládne agentúry a Kongres si boli vedomé zraniteľnosti verejnej mobilnej siete už roky," uviedol. "Bezpečnostné odporúčania našej vlády neboli dodržané a nie sú dostatočné na zastavenie útočníkov. Nikto v priemysle nechce, aby verejnosť poznala závažnosť prebiehajúcich útokov sledovania. Chcem, aby o tom vedela verejnosť.“

V spoločnosti Mobileum bol Miller viceprezidentom pre riešenia sieťových bezpečnostných a rizikových produktov, čo mu podľa jeho slov umožnilo prístup k informáciám o hrozbách v mobilných sieťach po celom svete.

Saxo Bank predpovedá: Rok 2021 bude rokom rubľa
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Miller uviedol, že zistil, že v roku 2018 Čína uskutočnila najvyšší počet zjavných útokov sledovania na účastníkov mobilných telefónov v USA prostredníctvom sietí 3G a 4G. Uviedol, že drvivá väčšina týchto zjavných útokov bola smerovaná prostredníctvom štátneho telekomunikačného operátora China Unicom, ktorý podľa neho veľmi pravdepodobne poukazuje na špionážnu kampaň sponzorovanú štátom.

Miller je presvedčený, že útokmi z Číny v rokoch 2018 až 2020 boli ovplyvnené desiatky tisíc používateľov mobilných telefónov v USA. "Len čo sa dostanete na desaťtisíce, útoky sa dajú kvalifikovať ako hromadný dohľad, ktorý slúži predovšetkým na zhromažďovanie spravodajských informácií a nie nevyhnutne na vysoké ciele."

Miller zároveň uviedol, že v roku 2019 najvýraznejšie útoky proti americkým predplatiteľom v sieti 3G pochádzali z Barbadosu. „Čína v roku 2019 znížila objem útokov, uprednostnila cielenejšiu špionáž a pravdepodobne využila na uskutočnenie svojich útokov siete proxy v Karibiku, pričom mala úzke väzby na obchodné aj technologické investície ,“ uviedol expert.

Google hlási výpadky po celom svete
Prestíž Google utrpela v dôsledku celosvetového výpadku. Zlyhania boli hlásené v rámci produktov spoločnosti vrátane služieb Gmail, Kalendár Google a YouTube, informuje Guardian. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Spoločnosť China Unicom vo svojom vyhlásení uviedla, že „dôrazne vyvracia obvinenia, že spoločnosť China Unicom podnikla aktívne dozorné útoky proti vlastníkom mobilných telefónov v USA využívajúcim prístup k medzinárodným telekomunikačným sieťam“.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone uviedol: „Postoj čínskej vlády ku kybernetickej bezpečnosti je konzistentný a jasný. Sme pevne proti a bojujeme proti kybernetickým útokom akéhokoľvek druhu. Čína je pevným zástancom kybernetickej bezpečnosti.“

Federálna komunikačná komisia (FCC), americký telekomunikačný regulátor, v apríli vydala príkaz s varovaním, že by mohla ukončiť americké operácie spoločností China Unicom a ďalších čínsky kontrolovaných subjektov. V tom čase Ajit Pai, predseda FCC, uviedol, že komisiu znepokojuje zraniteľnosť spoločností voči „kontrole čínskej komunistickej strany“.

Baránek: Vládnu sexuálni devianti, mafiánski štartéri a plagiátori
Známy politický analytik Ján Baránek sa na sociálnej sieti pustil do vlády, koalície, médií a dokonca naložil aj voličom. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020


China Unicom odpovedal výboru FCC s tým, že má dobré výsledky v dodržiavaní predpisov a preukázal ochotu spolupracovať s americkými orgánmi činnými v trestnom konaní. "China Unicom Amerika nikdy nebol obvinený zo zneužitia úradnej moci a nikdy nebol vedome predmetom vyšetrovania žiadneho amerického orgánu činného v trestnom konaní," uviedol.

"Keď hovoríme na našich mobilných telefónoch, máme ilúziu bezpečnosti," upozorňuje James Lewis, riaditeľ Programu strategických technológií v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS). "Ľudia si neuvedomujú, že sme pod neustálym špionážnym útokom na čokoľvek, čo sa pripája k sieti, a že je to len ďalší príklad skutočne agresívnej a dosť sofistikovanej kampane."

"Premiér má strach z následkov protiprávnych rozhodnutí," píše Čarnogurský ml. a predpovedá skorý pád vlády
Vládna väčšina vzala Ústavnému súdu právomoc kontrolovať ústavné zákony, lebo má strach z následkov svojich rozhodnutí - vyplýva z textu statusu známeho právnika na sociálnej sieti. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík