EÚ zriaďuje prvý Európsky obranný fond
16 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Európska únia oznámila, že jej 27 krajín zriadi vôbec prvý fond na podporu obranných výskumných a vývojových programov bloku. Fond bude slúžiť aj na zvýšenie efektívnosti a inovácií vo vojenskej sfére, informuje portál Russia Today.


Európsky obranný fond (ERF) vo výške 7,95 miliárd EUR sa zriaďuje na obdobie rokov 2021 - 2027 a približne tretina peňazí sa použije na výskumné projekty. Podľa vyhlásenia Európskej rady budú zvyšné prostriedky pridelené na vývoj obranných technológií.





Nemecké predsedníctvo Rady v pondelok uviedlo, že dosiahlo predbežnú politickú dohodu so zástupcami Európskeho parlamentu o nariadení, ktorým sa zriaďuje ERF v kontexte viacročného finančného rámca (VFR) na roky 2021 - 2027.

„S potešením oznamujem, že sme sa dohodli na pevnom, výhľadovom nástroji, ktorý zintenzívni výskum a vývoj spoločných kapacít v oblasti bezpečnosti a obrany,“ uviedla Annegret Kramp-Karrenbauerová, nemecká ministerka obrany a prezidentka Rady. „Nový Európsky obranný fond zvýši schopnosť EÚ chrániť svojich občanov a urobí z EÚ silnejšieho globálneho aktéra.“

Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Fond poskytne EÚ lepšie finančné a legislatívne nástroje na podporu „konkurencieschopnosti, efektívnosti a inovačnej kapacity jej obrannej, technologickej a priemyselnej základne“.

Pôvodne bolo pre tento fond vyčlenených asi 13 miliárd eur, ale EÚ musela zmeniť celý svoj rozpočet, aby pomohla financovať oživenie ekonomík členských štátov v dôsledku pandémie koronavírusu.

ERF bude podporovať cezhraničnú spoluprácu v každej fáze priemyselného cyklu týkajúceho sa obranných výrobkov a technológií a stanoví „jasný rámec pre účasť tretích štátov a subjektov“. Dohodu musia schváliť členské štáty EÚ a Európsky parlament.

Ruská fregata Admirál Gorškov, vyzbrojená Zirkonmi, stráži krízovú oblasť Pobaltska
Gorškov je síce dislokovaný v Bielom mori, ale jeho rakety s desaťnásobnou rýchlosťou zvuku sú dostatočnou zárukou pre obranu Kaliningradskej oblasti. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík