Žiaci a študenti pozor: Polročné voľno nebude, v ohrození sú aj letné prázdniny!
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pandémia COVID-19 zasiahla naše školstvo nielen na jar, keď sa v školách od marca prakticky neučilo, ale aj po letných prázdninách, keď sa situácia de facto zopakovala. A keďže zatiaľ nie je isté, kedy sa žiaci do školských lavíc vrátia, dopad to má mať aj na plánované prázdniny.


Po všetkých tých týždňoch a mesiacov, ktoré žiaci strávili pri vyučovaní doma napokon minister školstva rozhodol, že polročné voľno nebude. Hlavný dôvod je, že dištančné vzdelávanie spôsobilo medzery vo vedomostiach mnohých žiakov, ktorí nemali prístup na internet. Po trojtýždňových zimných prázdninách by sa žiaci mali v prvom polroku vrátiť do lavíc ešte na tri týždne, na konci januára dostanú vysvedčenie a prvým februárovým dňom rovno nabehnú na rozvrh druhého polroka, informuje portál hnonline.sk.
Žiaci majú po dištančnej výučbe čo doháňať

Minister školstva Branislav Gröhling rozhodol, že jednodňové polročné prázdniny nebudú, pretože chce, aby žiaci mohli doberať učivo, ktoré za uplynulé mesiace dištančnej výučby zameškali. Keďže je naozaj čo doháňať, otvorená je, podľa neho, aj otázka krátenia jarných a letných prázdnin. Na chýbajúce voľno však doplatia aj žiaci prvého stupňa, ktorí sa ako jediní učia plošne z lavíc. Aj preto to niektorí rodičia považujú za neférové.

Naopak, iní so skorším začiatkom druhého polroka nemajú problém, keďže dostali v decembri o dva voľné dni navyše. „Rodičia nebudú proti. Ide o jeden deň prázdnin, ktorý by vzhľadom na opatrenia pravdepodobne nevyužili na predĺžený víkend,“ hovorí predsedníčka Združenia základného školstva Ingrid Gamčíková. Podľa školského analytika Petra Zmeka je potrebné hľadať cesty, ako minimalizovať straty, ktoré vznikli vo vzdelávacom procese.

Školy mohol podľa Matoviča otvoriť aj Gröhling, problémom boli úradníci
Školy mohol otvoriť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, ale úradníci okolo neho by museli chcieť. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády Igor Matovič, ktorý poznamenal, že počas víkendu sa... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr

Odoberú aj dva týždne z letných prázdnin?

Zrušenie polročných prázdnin berie Zmeka len ako symbolický krok a prikláňa sa aj ku skráteniu ďalších voľných dní. „Ak by sa odobrali dva týždne z letných prázdnin, deti si stihnú oddýchnuť a môže to dosť pomôcť,“ vysvetľuje školský analytik, no práve pri kratších prázdninách sa objavujú obavy. „Zamestnanci majú nárok na pracovné voľno, je to vymedzené zákonom a kolektívnou zmluvou. Budeme požadovať, aby to bolo splnené,“ povedal pre HN prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Tvrdí, že obdobie pandémie nie je pre učiteľov žiadnym voľnom, naopak, je to oveľa náročnejšie.

Plánovanie voľných dní sa vôbec netýka vysokých škôl, ktoré riešia podobu skúšok. Tie sa začínajú 4. januára a väčšinou budú online. Niektoré predmety napríklad na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach však preskúšajú osobne. „Na jednom termíne sa môže zúčastniť maximálne päť študentov. Je povinnosťou preukázať sa negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu,“ informoval podľa portálu hnonline.sk hovorca školy Tomáš Zavatčan.

Žiaci by mohli dohnať učivo počas letných škôl. ŠPÚ rieši, či je možné ich zriadiť
Žiaci by mohli dohnať učivo počas letných škôl. Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) sa zaoberá možnosťou ich zriadenia. Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka ústavu Miroslava Hapalová. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA