Z extrémne drahého Matovičovho experimentu sa svet poučil: Testovanie nestačí, treba lockdown!
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič pred prvým kolom celoplošného testovania vyhlasoval, že sme v tomto smere svetoví premianti, a že náš príklad, v prípade úspechu, budú určite nasledovať aj ďalší. Mal síce pravdu, lenže iba čiastočnú.


Do projektu celorepublikového testovania v boji s koronavírusom vkladal premiér veľké nádeje. Pravdou je, že operácia síce výrazne znížila šírenie vírusu, no problém bol v tom, že len dočasne, a zrejme aj preto sa toto riešenie masovo neujalo, píše portál dnes24.sk.
Plošné testovanie bolo možno len dočasným riešením

Projekt slovenského plošného testovania z prelomu októbra a novembra si všimla aj popredná dátovo-analytická spoločnosť GlobalData. „Počet nových denných prírastkov infekcie významne klesol. Slovensko zožalo potlesk a ukázalo možné riešenie pre ďalšie krajiny,“ píše portál GlobalData, ktorý ale pripomína aj to, že situácia na Slovensku sa ďalej vyvíjala a vírus začal opäť naberať na sile. Ukázalo sa, že samotné plošné testovanie bitku s pandémiou nevyhrá. „Ak budú čísla naďalej rásť, Slovensko bude musieť prijať ďalšie opatrenia, ako je lockdown. Plošné testovanie bolo možno len dočasným riešením,“ vysvetlila Katie Wrenn, analytička GlobalData.

Matovič národu: Vyberte si, buď opäť celoplošné testovanie, alebo lockdown
Tak, a máme to tu zase. Premiér je presvedčený, že na pokojné Vianoce je treba opäť Slovensko celoplošne otestovať, Stať by sa tak malo o dva týždne a ľudia znovu dostanú na „dobrovoľný“ výber – test alebo zostanete doma. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


O tom, že slovenský príklad bol síce zaujímavý, ale na to, aby dlhodobo fungoval, by ho bolo treba opakovať každých pár dní, sa vyjadrilo viacero zahraničných expertov už dávnejšie. Práve to by bolo podľa nich v rámci celej krajiny extrémne náročné. Portál tiež pripomína, že do akcie sa na Slovensku nasadilo zhruba 40-tisíc ľudí a len náklady na nákup testov dosiahli 50 miliónov eur. Vláda pri tom stále presne nevyčíslila, aký je výsledný účet spolu s odmenami pre zdravotníkov a dobrovoľníkov, ako aj nákladmi na logistiku a ochranné pomôcky.
Najlepšie riešenie – masové testovania a tvrdý lockdown

„Je nepravdepodobné, že Slovensko znova zopakuje akciu takýchto rozmerov, vzhľadom na efektívnosť vynaložených nákladov,“ uvádza GlobalData. Čo sa teda bude diať ďalej? Presne to, čo robia aj v okolitých krajinách, teda zavedenie lockdownu, čo sa už medzičasom stalo realitou. „Presne tomu sa Slovensko pôvodne chcelo vyhnúť,“ pripomína portál. Poučenie zo slovenského experimentu je teda jednoznačné: „Zdá sa, že najlepším riešením pre boj s vírusom v krajinách s väčšou populáciou je masové testovanie v kombinácii s tvrdým lockdownom,“ uzatvára podľa portálu dnes24.sk GlobalData.

Ďalšia blamáž: EK odmietla Matovičove plošné testovanie
"Mali sme byť vzorom minimálne pre EÚ, sme na smiech pred celým svetom.", píše europoslanec Milan Uhrík Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič