Vedci: Lieky na ťažký priebeh Covid-19 by mohli znamenať rozdiel medzi životom a smrťou
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nová štúdia s tisíckami pacientov s Covid-19 odhalila osem genetických sekvencií bežných pre tých, ktorí trpia život ohrozujúcimi formami. Zistenia môžu viesť k liekom, ktoré by tvorili rozdiel medzi životom a smrťou, informuje portál RT.




Najkritickejšie prípady Covid-19 sú zvyčajne výsledkom zápalového poranenia pľúc alebo krvných ciev - alebo oboch. To môže viesť k nadmernej reakcii tela a vytvoreniu takzvanej „cytokínovej búrky“. Pri nej obranyschopnosť pacienta funguje sama proti sebe.

Vedci teraz objavili aspoň niektoré z génov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri určovaní, či má pacient genetickú predispozíciu na závažnú infekciu Covid-19, ako aj na iné respiračné vírusové infekcie, ako je chrípka.

Vedci pod vedením University of Edinburgh vo Veľkej Británii skúmali genetické profily 2 244 kriticky chorých pacientov s Covid-19 z 208 britských jednotiek intenzívnej starostlivosti v asociačnej štúdii pre celý genóm (GWAS). Tieto genómy boli potom porovnané s kontrolnými genómami, ktoré boli vybrané z UK Biobank.

Najprísnejšie opatrenia - Britániu zasiahol nový variant koronavírusu
Vo Veľkej Británii sa objavil nový variant koronavírusu, ktorý môže život v ostrovnej krajine úplne paralyzovať. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


GWAS objavil osem genetických sekvencií, ktoré boli neúmerne zastúpené v genetických profiloch pacientov so závažným priebehom Covid-19. Prevažná väčšina populácie nemá sekvenované svoje genómy, takže zistenia nemusia mať vplyv na individuálnu úroveň, ale mohli by výrazne pomôcť farmaceutickému priemyslu pri výrobe účinnejších liečebných postupov. Tie môžu byť doslova rozdielom medzi životom a smrťou.

„Napríklad gén TYK2 je spojený so zápalovými reakciami, o ktorých je známe, že spôsobujú„ cytokínovú búrku", ktorá je zodpovedná za smrť mladších pacientov nakazených Covidom-19,“ uviedol klinický odborný asistent David Strain z univerzity z Exeteru a Britskej lekárskej asociácie.

Nemecko sa pridáva ku krajinám, ktoré testujú vakcínu na Covid-19
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Výskum by mohol pomôcť s vývojom liečby, ktorá blokuje zodpovedajúci receptor TYK2, čo by sa mohlo ukázať ako rozhodujúce, pretože jedinci náchylní na túto „cytokínovú búrku“ sú nižšie v zozname priorít pre vakcíny Covid-19.

Ďalej je liečivo Baricitinib na reumatoidnú artritídu už zamerané na TYK2, takže klinické skúšky testujúce jeho účinnosť pri liečbe závažných prípadov Covid-19 by mohli prebehnúť pomerne rýchlo. Aj ďalšie existujúce lieky na trhu mohli vďaka práci výskumníkov pomerne rýchlo podstúpiť klinické skúšky.

Covid len spustil proces prirodzeného výberu, tvrdí ruský expert
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková